Energie

John Hopkins, CEO NuScale, compania care va produce reactoarele nucleare mici pentru România: Vrem să producem reactoarele nucleare în fabrici, poate chiar în fabrici din România. Chiar dacă nu au mai fost comercializate reactoarele nucleare până acum, toate componentele au fost testate

John Hopkins, CEO NuScale, compania care va produce...

Autor: Răzvan Botea

23.02.2022, 13:57 283

John Hopkins, CEO NuScale, compania care va produce reactoarele nucleare mici (SMR) pentru România, a spus, la ZF Power Summit, că planul companiei este de a producea reactoarele într-o fabrică, iar una dintre fabrici ar putea fi în România.

„Când NuScale a fost fondat, departamentul de energie a lansat o provocare companiei: puteţi proiecta un reactor modular de mici dimensiuni (SMR – n. red) avansat, cu siguranţa pe primul loc, nu este vorba de cost. Despre acest lucru este vorba, despre siguranţă. Vrem să le construim într-o fabrică. Am putea avea o fabrică în România, de exemplu, care să aducă joburi bine plătite. În acelaşi timp, aceste SMR-uri atrag alte investiţii”, a spus el.

Întrebat despre perioada de testare a acestor SMR, el a spus: „Avem o facilitate de testare lângă Oregon. Chiar dacă unitatea în sine nu a fost comercializată până acum, toate componentele sale au fost testate. A trebuit să trecem printr-un proces foarte riguros cu reglementatorul american, la care au lucrat 800 de oameni şi care a durat 42 de luni.”

Ce a mai spus John Hopkins la ZF Power Summit:

De ce România? Este vorba despre ce vrea clientul. Vrem să livrăm reactoarele până în 2027. Clientul are nevoie pentru 2029-2029. Nu este vorba că am ales noi România, este vorba că România trebuie să acomodeze cerinţele legate de mediu.

Este forţă de muncă bună în România, aveţi tehnologie nucleară deja, pe care o înţelegeţi.

Nu am ales noi România, este o oportunitate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO