Energie

KMG International, proprietarul Rompetrol, raportează recorduri istorice pe primele 9 luni din 2017

KMG International, proprietarul Rompetrol, raportează recorduri istorice pe primele 9 luni din 2017

Autor: Dan Straut, Mediafax

06.11.2017, 18:56 400

„În ultimii 5 ani, pe fondul programului de transformare a business-ului la scară largă, am modernizat unităţile de producţie, am reconfigurat şi extins reţeaua de benzinării, dar am îmbunătăţit şi întregul model de management al businessului, aducând Grupul la un nou nivel de calitate şi performantă”, declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Grupul KMG International a înregistrat în primele 9 luni ale anului un profit operaţional (EBITDA) de 180 de milioane de dolari SUA (rezultate neauditate), în creştere cu 24% faţă de rezultatul consemnat în perioada similară din 2016.

În acelaşi timp, profitul net s-a majorat de la 12,3 milioane de dolari atins în perioada ianuarie-septembrie 2016 la 77,2 milioane de dolari în perioda similară din 2017, pe fondul unei creşteri cu peste 28% a cifrei brute de afaceri până la un nivel de 6,4 miliarde de dolari.

În sectorul de rafinare şi petrochimie, pe fondul unei opriri planificate în luna mai a rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, „unităţile de producţie au înregistrat o cantitate de peste 4,2 milioane de tone de materie primă procesată în primele nouă luni ale anului (+2%). În perioada iunie-septembrie, rafinăria Petromidia a prelucrat în medie circa 15.150 tone/zi de ţiţei.

Potrivit KMG International, din datele preliminare reiese că rafinăria Petromidia a procesat în luna octombrie o cantitate zilnică de circa 18.000 de tone de materie primă, „cel mai înalt nivel atins de aceasta în istoria sa de 41 de ani”. Totodată, rafinăria Vega Ploieşti şi divizia de petrochimie au atins în octombrie un volum total de materii prime procesate de 60.000 de tone, acestea fiind „recorduri istorice pentru cele două unităţi de producţie”.

În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari - cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploieşti - cea mai veche unitate de prelucrare în funcţiune (1905) şi singurul producător intern de bitum şi hexan, dar şi divizia de petrochimie - unicul producător de polimeri. Compania este deţinută în principal de KMG International (54,63%, direct si indirect) şi de statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Pentru acest an, Rompetrol Rafinare şi-a propus să proceseze un volum de circa 5,6 milioane de tone de materie primă, în creştere cu 4,5% faţă de nivelul istoric obţinut în 2016. În acelaşi timp, compania şi-a propus să comercializeze circa 5,3 milioane de tone de produse petroliere, din care circa 83% carburanţi auto (benzine - 1,4 milioane de tone, motorine - 2,76 milioane de tone, gaz petrolier lichefiat - 241.000 de tone).

Segmentul de retail al Grupului a înregistrat în primele nouă luni ale anului un volum record de circa 2,1 milioane de tone de carburanţi (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria şi Georgia - în creştere cu peste 10% faţă de indicatorul consemnat în perioada ianuarie-septembrie 2016.

În primele nouă luni ale anului, nivelul total al carburanţilor comercializaţi în România prin canalele de distribuţie (retail, whosale) s-a majorat cu circa 12%, până la circa 1,8 milioane de tone.

Rompetrol Downstream - divizia de vânzări a grupului - a consemnat o îmbunătăţire de 10% a vânzărilor prin reţeaua sa de distribuţie retail şi de peste 6% prin canalul de whosale.

Din datele preliminare mai reiese că vânzările totale de carburanţi în perioada ianuarie-octombrie au atins un nivel record, de circa 2,7 milioane de tone, cu peste 11% faţă de volumul comercializat în perioada similară din 2016. În cele 10 luni ale anului, Rompetrol Downstream a înregistrat o creştere a volumelor de 7%, iar subsidiarele din Bulgaria, Moldova şi Georgia - de 12%.

„Acestă evoluţie a fost susţinută de continuarea programelor de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi, de finalizarea programului de rebranding al staţiilor Rompetrol, dar şi de consolidarea brandurilor Hei si Fill&Go”, notează KMG Internaţional.

Recent, compania a deschis o nouă staţie in localitatea Câmpulung Moldovenesc, aceasta fiind a patra unitate finalizată în acest an după cele din Bucureşti (zonele Chitilia şi Valea Oltului) şi Iaşi. Până la finele anului, Rompetrol Downstream şi-a propus să finalizeze alte două noi staţii în Bucureşti şi Baia Mare, continuând lucrări de construcţie a altor două staţii în Sovata şi Bacău.

La sfârşitul lunii iunie, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 793 de puncte de comercializare (reţeaua de staţii Rompetrol, staţii Partener Rompetrol, staţii mobile Rompetrol Expres, baze interne de 9 şi 20 de metri cubi). Reţeaua de staţii Rompetrol numără în prezent 140 de unităţi, din care 111 au implementat şi conceptul „Hei” de gastro-restaurant.

Segmentul de Trading şi Supply Chain a consemnat în perioada ianuarie-septembrie un volum total al materiilor prime şi produse petroliere comercializate de circa 13,4 milioane de tone, în creştere cu 11% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2016. Conform datelor preliminare, KMG Trading a obţinut în luna octombrie un volum de aproximativ 2,2 milioane de tone de produse şi materii prime transferate şi comercializate - cel mai înalt nivel lunar atins până în prezent de aceasta. Din această cantitate, circa 67% a fost reprezentată de activităţile de trading cu parteneri externi. Astfel, volumele tranzacţionate au atins în perioada ianuarie-octombrie un nivel de peste 15,5 milioane de tone (+15%) şi cuprind atât materiile prime livrate pentru aprovizionarea unităţilor de producţie ale Grupului, cât şi transferul/vânzarea produselor petroliere către subsidiarele din regiune şi parteneri externi.

KMG Trading este unicul operator pentru exportul ţiţeiului produs de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas, dar şi pentru derularea operaţiunilor de trading pe pieţele internaţionale.

AFACERI DE LA ZERO