Energie

Luca D’Agnese, Enel: Nu suntem nevoiţi să vindem chiar la orice preţ

Luca D’Agnese, Enel: Nu suntem nevoiţi să vindem...

Autor: Radu Bostan

11.11.2014, 16:37 766

Grupul italian Enel ar putea renunţa la vânzarea activelor din România, dacă reuşeşte să încheie alte tranzacţii prin care să-şi reducă datoriile, în pofida faptului că a primit deja oferte din partea unor companii precum Electrica (simbol bursier EL) şi Nuclearelectrica (SNN), spune Luca D'Agnese, fostul şef al operaţiunilor din România.

"Ideea a fost să avem mai multe opţiuni, astfel că compania nu a fost niciodată într-o situaţie fără ieşire. Nu suntem nevoiţi să vindem chiar la orice preţ", a spus D'Agnese, care conduce în prezent activitatea grupului în Europa de Est, într-un interviu cu cotidianul american The Wall Street Journal.

Enel a scos la vânzare, în această vară, activele de producţie energetică din Slovacia şi pe cele de distribuţie şi furnizare a energiei din România, în încercarea de a-şi reduce datoriile, care ajunseseră la 43 miliarde de euro după primele şase luni din an. Grupul speră să-şi reducă povara cu 4,4 miliarde de euro până la sfârşitul anului, folosind cashul din vânzări.

Electrica şi Nuclearelectrica se află printre companiile care au ofertat pentru activele din România, pe care Enel le evaluează la 1,8 miliarde de euro, potrivit unor surse din piaţă. Activele ar valora însă doar 850 milioane de euro, după calculele realizate de analiştii Societe Generale şi citate de Wall Street Journal. Evaluarea făcută de Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar în filialele de distribuţie şi furnizare ale Enel, plasează valoarea pachetelor deţinute de grupul italian la circa 1,1 miliarde de euro, potrivit raportului semestrial al fondului.

WikiZF: Profilul companiei Enel

Enel a mai primit "mai mult de cinci" oferte şi pentru pachetul de 66% de acţiuni la compania slovacă Slovenske Elektrarne şi ar mai putea primi şi altele până la expirarea termenului-limită, la sfârşitul acestei luni, a mai spus D'Agnese în interviu.

În pofida interesului afişat pentru activele româneşti şi cele din Slovacia, grupul italian se aşteaptă să închidă luna aceasta vânzarea unei participaţii de 17-22% la compania spaniolă de utilităţi Endesa, unde deţine peste 90% din acţiuni. Enel speră la o sumă de 2,5-3 miliarde de euro din lichidarea pachetului, însă analiştii Societe Generale estimează că grupul italian ar putea încasa chiar 4 miliarde de euro.

Dacă finalizează vânzarea Endesa, Enel va mai avea nevoie doar să-şi vândă activele din România pentru a-şi îndeplini ţinta de reducere a datoriei, a arătat Luca D'Agnese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO