Energie

Lucian Enaru, director general Schneider Electric: Suntem toţi pe drumul tranziţiei energetice, ne dorim decarbonizarea, dar trebuie să avem grijă ce amprentă de carbon lăsăm în urmă

ZF Power Summit 2021

 Lucian Enaru, director general Schneider Electric:...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.02.2021, 15:40 116

Lucian Enaru, director general Schneider Electric, a spus în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021, că este important ca toţi actorii economici să ia parte la tranziţia energetică şi să adopte soluţiile care scad consumul de energie sau să facă tranziţia spre energii regneabile.

„Suntem toţi pe drumul tranziţiei energetice, ne dorim decarbonizarea, dar nu trebuie să lăsăm „cadavre” în spate. Trebui să dovedim că putem oferi produse sustenabile, putem fi atenţi la ce produse folosim. Trebuie să avem grijă ce amprentă de carbon lăsăm în urmă. Vrem ca şi copii noştri să poată creşte în acelaşi mediu ca noi. În prezent, la nivel global consumăm de 1,7 ori mai mult decât poate da înapoi planeta. Asta înseamnă că pe trmen scurt şi mediu vom ajunge în situaţia în care nu vom mai avea unde locui. Degeaba vom avea automatizări şi sisteme dacă nu vom mai putea locui”, a spus Lucian Enaru.

 

Alte declaraţii:

În România, în prezent, doar 2% din numărul total de clădiri sunt certificate, adică aproximativ 200 - 300 de clădiri. Sunt câteva standarde internaţionale care sunt şi implementate în România, 80% sunt în zona clădirilor de birouri şi 20% în zona clădirilor de retail. Asta înseamnă că potenţialul este enorm.

Spre exemplu, clădirea în care funţionează Schneider este certificată, automatizată, cu control al iluminatului. Deja trecem la nivelul în care marii jucători din piaţă sunt capabili să monitorizeze de la distanţă clădiriele, să intervină de la distanţă.

Tot ce vine ca investiţie acum în România se bazează pe sustenabilitate şi digitalizare.

Trebui să dovedim că putem oferi produse sustenabile, putem fi atenţi la ce produse folosim. Vedem miliarde care vin dar să nu uităm că exercitiul financiar este scurt şi trebui să facem totul în timp. Dacă nu intervenim rapid să oferim tehnologie, experienţă şi expertiză, trecem pe lângă o şansă istorică.

Comuntăţile locale se pot implica în această tranziţie.

Cea mai mare provocare vine din zona de digitalizare - sunt sectoare care suferă şi unele care cresc cu două cifre, pe tema pandemiei. Dar această creştere trebuie să fie sustenabilă. Sunt sigur că nimeni nu şi doreşte să polueze, dar problemele de mediu le resimţim cu toţi. Majoritatea companiilor de la noi au planuri privind sustenabilitatea, având în plan şi componenta de mediu. Utilizarea energiei electrice din surse regenerabile est cap de afiş peste tot. Evident, aici sunt şi costuri, dar câştigurile pe termen mediu şi lung sunt mult mai mari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO