Energie

Lucrurile nu mai sunt roz. Grupul american EnergSys, cel mai mare producător de baterii industriale din lume, se retrage din Bulgaria: nu există cerere suficientă de baterii diesel

Lucrurile nu mai sunt roz. Grupul american EnergSys, cel...

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2019, 00:05 576

Cel mai mare producător de baterii industriale din lume, compania americană EnergSys, a anunţat că îşi va închide fabrica din Tărgovişte, Bulgaria, relatează Novinite.

La fabrica din Bulgaria sunt produse baterii pentru submarine diesel. „Managementul a decis că cererea viitoare de baterii diesel nu este suficientă având în vedere numărul existent de companii rivale de pe piaţă“, se arată în anunţul oficial al companiei americane.

Compania se aşteaptă să înregistreze costuri excepţionale de aproximativ 32 milioane de dolari. EnergSys a achiziţionat fa­brica din Bulgaria în 2007, dar în 2014 a disponibilizat 420 din cei 560 de angajaţi. Închiderea fabricii va afecta apro­xi­ma­tiv 80 de angajaţi. Aceasta nu este singura companie străină care şi-a anunţat retragerea de pe piaţa bulgară în ultimul timp. ALC Bulgaria EOOD, divizie a producătorului canadian de tapiserie auto ALC, a depus în luna ianuarie ce­rere de intrare în faliment şi a anunţat că se retrage de pe piaţa bulgară. Motivul din spatele deciziei are legătură cu defi­citul de forţă de muncă de pe această piaţă. Acesta este al doilea producător străin din industria automotive care se re­trage de pe piaţa Bulgariei din cauza deficitului de forţă de muncă.

Deţinătorul companiei anunţase cu o lună în urmă că-şi reduce operaţiunile din Bulgaria din cauza deficitului de personal calificat. ALC este al doilea producător străin de componente auto care se retrage de pe piaţa bulgară. Cu aproximativ un an în urmă, compania belgiană Malmar, care produce componente de autobuze şi camionete pentru Volvo şi Renault, anunţa că intenţionează să se retragă din Bulgaria din acelaşi motiv, al penuriei de forţă de muncă.

În 2016, managementul Malmar confirma că firma belgiană va investi într-o unitate de producţie în Plovdiv, însă doi ani mai târziu compania a decis să se retragă de pe piaţa bulgară.

Tot în luna ianuarie a acestui an, grupul diversificat bulgar Bulgartabac Holding  a anunţat că-şi închide fabrica de ţigări din Blagoevgrad, sud-vestul ţării. Fabrica avea aproximativ 200 de angajaţi.

În 2017, British American Tobacco (BAT) a cumpărat principalele branduri de ţigări ale Bulgartabac în cadrul unei tranzacţii de peste 100 milioane de euro. 

Investiţiile străine directe în Bulgaria au atins un minim, scăzând de zece ori de la aproximativ nouă miliarde de euro în 2007 la 0,9 miliarde de euro în 2017, anunţa Asociaţia Industrială Bulgară în vara anului trecut.

Declinul ISD-urilor ca parte a PIB-ului ţării a fost şi mai dramatic, de la 28% în 2007 la 2% în 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO