Energie

Măcel pe pieţele de energie: Preţurile europene la gaze au crescut cu aproape o treime la deschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni dimineaţă, după ce Rusia a suspendat pe termen nelimitat gazoductul Nord Stream 1

Măcel pe pieţele de energie: Preţurile europene la...

Autor: Ştefan Stan

05.09.2022, 10:19 4140

Preţurile europene la gaze au crescut cu aproape o treime la redeschiderea şedinţei de tranzacţionare de luni dimineaţă, ca urmare a suspendării pe termen nelimitat de către Rusia a gazoductului Nord Stream 1.

Contractele futures olandeze pe gaz TTF, contractul de referinţă, au crescut cu 30%, până la 272 de euro pe megawatt/oră imediat după deschiderea pieţelor, revenind la maximele istorice atinse în urmă cu puţin mai puţin de două săptămâni, de peste 300 de euro.

Mişcarea preţului va alimenta temerile legate de intensificarea crizei energetice, în timp ce capitalele europene se luptă să stăpânească îngrijorările tot mai mari legate de folosirea gazului pe post de armă de către Rusia.

Vineri, Rusia a suspendat pe termen nedefinit fluxurile de gaze naturale prin Nord Stream 1, dând vina pe o defecţiune tehnică.

Ţări europene, printre care Suedia şi Finlanda, s-au străduit în weekend să ofere finanţare guvernamentală pentru companiile de utilităţi care se luptă cu creşterea costurilor, avertizând că, în lipsa unei intervenţii, pieţele energetice ar putea să se blocheze şi să ameninţe sistemul financiar în general.

Sectorul energetic din Marea Britanie a avertizat că producătorii de electricitate ar putea avea nevoie, de asemenea, de sprijin guvernamental, Liz Truss sau Rishi Sunak urmând să fie anunţaţi ca prim-ministru în cursul zilei de luni, după încheierea campaniei pentru conducerea Partidului Conservator.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO