Energie

Mădălina Fildan-Răileanu, PeliPartners: Acum câteva luni, majoritatea oamenilor s-ar fi referit la incertitudinile legate de încheierea PPA-urilor. Ridicarea interdicţiei a fost primită cu entuziasm de piaţă

Mădălina Fildan-Răileanu, PeliPartners: Acum câteva...

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2022, 13:05 79

Mădălina Fildan-Răileanu, senior associate în cadrul casei de avocatură PeliPartners, prezentă în cadrul ZF Power Summit 2022, este de părere că încheierea PPA-urilor (power purchase agreement/acord de achiziţie a energiei electrice -- n.r.) ar fi ridicat semne de întrebare în urmă cu mai multe luni.

„Dacă întrebaţi pe oricine acum câteva luni, probabil că majoritatea s-ar fi referit la incertitudinile legate de posibilitatea de a încheia PPA-urile . Aş vrea să aplaudăm ridicarea acestei interdicţii. Cred că este un element care a dat un impuls pieţei şi a fost întâmpinat cu mult entuziasm”, spune Mădălina Fildan-Răileanu.

 

Alte declaraţii:

 
  • Lucrurile nu sunt rezolvate în totalitate, sunt în continuare impedimente de natură juridică. Unele dintre ele sunt de natură istorică, adică sunt vechi. Altele ţin de implementarea cu întârziere a unui cadru juridic existent, cât şi de strategii prioritare în conflict.
 
  • Vorbind de problemele vechi, dezvoltatorii ştiu foarte bine cu ce se confruntă atunci când se uită la securizarea terenurilor necesare acestor proiecte. Analizele de due diligence extensive pe terenuri extravilane arabile sunt foarte necesare şi se întâmplă să apară probleme în aceste analize care, în cazuri serioase, pot face ca un proiect să fie oprit. Este un tip de problemă generată de o legislaţie veche, implementată câteodată defectuos care necesită din partea dezvoltatorilor investiţii de timp, energie şi bani.
 
  • Mă refer de asemenea la probleme de întârziere în implementarea unor cadre juridice, vorbind aici despre faptul că România nu are în continuare cadastru sistematic, nu există un inventar al terenurilor existente în această ţară la care să se poată referi toată lumea. Suntem în continuare într-o zonă gri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO