Managerii privaţi au avut grijă să mărească cheltuielile salariale cu 16% la Transgaz

Secțiune susținută de Medlife Logo

14 nov 2014 Autor: Radu Bostan

Vezi galeria foto Petru Văduva a preluat conducerea Transgaz în iunie anul trecut. El a venit pe funcţia de CEO ca manager privat după ce anterior lucrase ca director general al Ţiriac Holding

Transgaz (simbol bursier TGN) a făcut un profit net dublu la nouă luni, dar creş­te­rea vine ca urmare a îmbunătăţirii dra­matice a rezultatului finan­ciar şi din ma­jo­rarea tarifului de transport stabilit de auto­rita­tea de reglementare. În schimb, la adă­postul acestei îmbunătăţiri, cheltuielile de exploatare au crescut cu 9%, de la 709 mil. lei la 771 milioane de lei, în primul rând din cauza creşterii cheltuielilor salariale cu 16% pe primele nouă luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cheltuielile sala­riale reprezintă o treime din costurile de exploatare ale Transgaz.
 
Deşi compania şi-a redus numărul de angajaţi de la începutul anului, Transgaz a mărit cheltuielile cu salariile şi indem­ni­zaţiile cu 14% în primul semestru, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior. Tri­mestrul al treilea a adus o nouă majorare de 20% a cheltuielilor salariale faţă de acelaşi trimestru din 2013. Pe de altă parte, compania a tăiat 64% din cheltuielile de la capitolul „alte beneficii pentru salariaţi“, la nivelul de 14,5 milioane de lei în primele nouă luni. Astfel, cumulat, costurile cu salariile şi beneficiile au crescut cu 4% în primele nouă luni.
 
Dincolo de cheltuielile salariale, costurile Transgaz au crescut în perioada iulie-septembrie şi din cauza consumului tehnologic al infrastructurii proprii. Pe de o parte, instalaţiile transportatorului au consumat gaze mai scumpe, dar analiştii suspectează că şi pierderile tehnologice ale reţelei au crescut. Pierderile şi consumul propriu sunt printre principalele elemente de cost care pot fi influenţate de managementul unui monopol energetic reglementat.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.11.2014

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
transgaz
, manageri privati
, cheltuieli
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide