Energie

Mariana Gheorghe, Petrom: Am putea cheltui un miliard de euro în fiecare an, dacă în piaţă condiţiile fiscale ar fi corecte

Mariana Gheorghe, Petrom: Am putea cheltui un miliard de...

Autor: Ioana David

03.09.2014, 11:37 1040

Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom spune că în primele 6 luni piaţa energetică continuă să sufere provocări şi a avut scăderi de piaţă în retailul de carburanţi, spre exemplu de 2% la  gaze, de 5% la petrol si 2% la electricitate. „ Dacă ar fi un singur an nu ar fi dramatic, dar am văzut această evoluţie în ultimii 5 ani”, a spus Mariana Gheorghe care a fost prezentă la evenimentul de lansare a catalogului Top 500 Companii din Europa Centrală, lansat de compania de consultanţă Deloitte.

Mariana Gheorghe a mai spus că dacă în piaţă condiţiile fiscale vor fi corecte ar putea să cheltuiască peste 1miliard de eruo în fiecare an din anii următori acesta fiind costul de găsire a noi resurse.

Ce a mai spus Mariana Gheorghe la evenimentul de lansare a Top 500 Deloitte central Europe

♦ Într-adevăr în primele şase luni piaţa energetică a continuă să sufere provocări. Am văzut scăderi de piaţă în toate produsele cu care noi operăm: minus 2% la retailul de carburanţI după cinci ani de scăderi, minus 5% la gaze, minus 2% la electricitate. Dacă ar fi un singur an nu ar fi dramatic, dar dacă ne uităm la evoluţia ultimilor cinci ani, în fiecare an am avut astfel de scăderi.

♦ Doar un exemplu, piaţa de gaze când am venit în România acum opt ani era în jur de 17-18 miliarde de metri cubi în România iar anul trecut a fost 12,5 mld. mc., iar anul acesta cu scăderea pe care am văzut-o cred că ne vom duce sub acest nivel. Iată că această schimbare a cererii este dramatică. De asemenea tot în acest domeniu vedem impactul geopolitic şi al revoluţiei gazului de şist în preţurile la gaze. Dacă până acum jumătate de an vorbeam de un preţ de liberalizare la un nivel mult mai ridicat acum vedem că datorită acestor factori externi că preţul la gaz în România a ajuns la nivele europene. Toate aceste revoluţii atât în ofertă cât şi în preţuri se vor reflecta în industrie şi la fiecare operator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO