Energie

Mark Davis, director regional, România & Bulgaria – BERD: Lucrăm cu Ministerul Energiei la schema de contracte pentru diferenţă (CfD) şi ne aşteptăm ca primele licitaţii să fie puse în mişcare până în T1 din anul 2023

ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”

Mark Davis, director regional, România & Bulgaria –...

Autor: Ramona Cornea

25.01.2022, 12:51 198

Mark Davis, director regional, România & Bulgaria în cadrul BERD afirmă că instituţia financiară pe care o reprezintă lucrează cu Ministerul Energiei la schema de contracte pentru diferenţă (CfD) şi se aşteaptă ca primele licitaţii să fie puse în mişcare până în primil trimestru din anul 2023.

 ”Lucrăm cu Ministerul Energiei la schema de contracte pentru diferenţă şi ne aşteptăm ca primele licitaţii să fie puse în mişcare până în primul trimestru din anul 2023, este mai târziu decât ne-am fi aşteptat, însă este un termen realistic”, a declarat Mark Davis în cadrul conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.

 ·       Sunt multe linii de fonduri disponibile pentru a finanţa tranziţia energetică, dar rolul statului este extrem de important, atât în ceea ce priveşte investiţiile de capital, dar şi în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene, fondurilor de modernizare şi a fondurilor structurale.

 ·       Anul trecut a fost unul foarte bun din perspectiva afacerilor. Circa 50% dintre afacerile noastre trebuie să fie verzi, iar anul trecut această pondere a fost de circa 65% în România, iar acest lucru va continua.

 ·       Cred că este foarte potrivit ca organizaţiile din industrie să treacă la energia regenerabilă, însă există specialişti în piaţă care se ocupă cu energia regenerabilă, care au acces la finanţare, care au un istoric. Aici trebuie să fie implementate contractele de cumpărare a energiei electrice (power purchase agreements) astfel încât cei care sunt specializaţi în energia regenerabilă să poată să îi aprovizioneze cu energie pe cei specializaţi în producţie. Acolo trebuie să se pună statul la punct.

 ·       Obligaţiunile verzi sunt foarte interesante pentru investitori.

 ·       În ceea ce priveşte capitalul public, ofertele publice iniţiale care avansează sunt foarte importante, inclusiv cele din sectorul energiei. Au şi ele o componentă de energie verde şi este foarte important pentru investitori.

 Lucrăm cu un client în zona de oţel verde, va fi primul furnal de oţel ecologic electric, foarte eficient.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO