Energie

Măsurile României pentru cea mai dificilă iarnă: rezerve minime obligatorii de petrol pentru 90 de zile şi un comitet de criză pentru gaze

Măsurile României pentru cea mai dificilă iarnă:...

Autor: Roxana Petrescu

26.07.2022, 00:07 1327

Pe termen scurt, opţiunile reale de diversificare a alimentării cu gaze pentru România sunt sursele azere sau gazul natural lichefiat din Turcia sau Grecia.

Pentru iarna care va debuta în câteva luni, România are destul de puţine soluţii concrete la îndemână pentru acoperirea necesarului intern în cazul unei sistări totale a livrărilor de gaze şi petrol din Rusia, cele mai multe alternative fiind de fapt nişte discuţii, nu contracte ferme.

În timp ce închiderea robinetului de gaze este o necunoscută, oprirea importurilor de petrol şi produse petroliere de provenienţă rusească este o certitudine începând cu luna decembrie. Ce măsuri ia statul în acest context? „Pentru anul 2022, stocurile minime de ţiţei şi produse petroliere sunt stabilite la un nivel de 1.481.250 de tone echivalent petrol pentru a asigura un nivel de 90 de zile de consum mediu zilnic“, au comunicat reprezentanţii Ministerului Energiei.

Potrivit acestora, limitarea sau sistarea importurilor de ţiţei şi de produse petroliere din Federaţia Rusă sau din Kazahstan via Federaţia Rusă poate genera dificultăţi pe termen scurt şi mediu pentru acoperirea cererii, până când operatorii rafinăriilor să-şi poată reconfigura sursele de aprovizionare cu ţiţei.

Pe zona de gaze naturale, ìpentru a gestiona situaţiile apărute în cazul fiecărui nivel de criză, Ministerul Energiei înfiinţează, conform prevederilor planului de urgenţă, o echipă interdisciplinară pentru gestionarea crizelor în aprovizionarea cu gaze naturale care va fi coordonată de Ministerul Energiei în calitatea sa de autoritate competentă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO