Energie

Mediul privat se mişcă: CRE şi mai multe companii din România, printre care şi Liberty Galaţi, fostul Sidex şi Adrem au semnat o înţelegere pentru cercetare-dezvoltare în tehnologia hidrogenului şi înlocuirea combustibililor fosili, un acord-premieră pentru România

Mediul privat se mişcă: CRE şi mai multe companii din...

Autor: Răzvan Botea

22.07.2021, 19:01 6054

Centrul Român pentru Energie (CRE), Liberty Steel, din care face parte şi Liberty Galaţi, fostul Sidex, MTAG Elveţia, ICSI Râmnicu Vâlcea şi Adrem, companie de servicii energetice, au semnat joi un memorandum de înţelegere privind dezvoltarea unui proiect de cercetare-dezvoltare-inovare de integrare a hidrogenului şi înlocuire a combustibililor fosili în procesul de fabricaţie industrială.

„Noile tehnologii, combustibilii alternativi şi aplicaţiile lor industriale creează premisele pentru un viitor cu adevărat durabil. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne desfăşurăm activitatea fără epuizarea resurselor disponibile şi fără a afecta iremediabil mediul, putând astfel pentru a satisface nevoile generaţiilor următoare. Sunt onorat să contribui la acest proiect”, a spus Corneliu Bodea, preşedintele CRE.

Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty Steel, din care face parte şi Liberty Galaţi, a spus că producţia de oţel cu ajutorul hidrogenului este unul dintre vehiculele prin care se poate ajunge la neutralitatea climatică pe care şi-o doreşte Uniunea Europeană până în 2050.

„Trebuie să reinventăm şi să decarbonizăm rapid producţia de oţel, deoarece nevoia de a ne reduce emisiile devine din ce în ce mai presantă un fundal al creşterii cererii globale pentru produsele noastre şi a presiunii legislative pentru a deveni neutru în materie de emisii de dioxid de carbon. Hidrogenul verde şi fabricarea oţelului cu hidrogen au potenţialul de a rezolva această problemă”, a spus Sanjeev Gupta.

Părţile din acord, care este iniţial pe o perioadă de cinci ani, intenţionează să colaboreze într-o serie de moduri inclusiv:

• Proiecte comune de cercetare şi proiecte pilot;

• Servicii comune de consultanţă tehnică şi comercială, servicii de instruire, studii de caz şi posibile activităţi de dezvoltare a afacerilor legate de hidrogen verde, oţel verde, surse regenerabile de energie şi stocarea energiei, printre altele;

• Participarea şi diseminarea comună a informaţiilor de cercetare în ateliere şi / sau zile de conferinţă;

• Predarea şi / sau supravegherea comună a elevilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO