Energie

Memorandumul prin care statul ar fi urmat să primească 200 mil. $ de la kazahi pentru o parte din acţiunile RRC rămâne în picioare

Memorandumul prin care statul ar fi urmat să primească...

Autor: Roxana Petrescu

15.12.2015, 15:06 691

Memorandumul prin care statul român ar urma să cedeze o parte din pachetul de acţiuni pe care-l deţine la Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, în schimbul unei sume de 200 de milioane de dolari ar urma să rămână în picioare indiferent de modificările care ar putea apărea în structura KMG International, acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare. În cursul zilei de azi au apărut informaţii potrivit cărora kazahii de la KazMunayGas, acţionarul unic al KMG International, fostul Rompetrol, ar fi cedat pachetul de control către chinezii de la CEFC China, în baza unei tranzacţii de 0,5-1 miliard de dolari. Informaţia, transmisă de Reuters, nu a fost pe deplin confirmată de KMG International care susţine că statul kazah deţine în continuare grupul.

“Când cumperi o companie, o cumperi cu drepturi şi obligaţii”, a spus Gabriel Dumitraşcu, omul care a semnat din partea statului român memorandumul de înţelegere cu The Rompetrol Group, actualul KMG International.

La începutul anului trecut a fost publicat în Monitorul Oficial documentul prin care grupul petrolier kazah ar urma să plătească 200 de milioane de dolari din datoria totală de 688 de milioane de dolari pe care o avea de returnat, statul urmând să cedeze 26,69% din pachetul de 44,69% pe care îl controlează acum la Rompetrol Rafinare. Statul român a ajuns însă să deţină această participaţie în contul unei creanţe de 688 de milioane de dolari (516 milioane de euro) pe care o avea de recuperat de la Rompetrol. Acum statul deţine 44,69% din Rompetrol Rafinare, companie care administrează rafi­nă­ria Petromidia din Năvodari, iar după tranzacţie va mai rămâne cu 18%.

Povestea creanţei deţinute de stat la Rom­petrol începe în anul 2003, când Adrian Năs­tase, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Po­pescu au semnat ordonanţa prin care Petro­mi­dia, deţinută atunci de Dinu Patriciu, a primit facilitatea de a-şi transfor­ma datoriile isto­rice - în valoare de 285 mil. dolari, plus dobân­zile şi penalităţile aferente, care au urcat cifra totală la 603 mil. dolari (571 mil. euro la acea vreme) - în obliga­­ţiuni pe şapte ani.

Obligaţiunile e­rau convertibile, iar gu­vernul i-a lăsat emi­tentului dreptul de a decide dacă la sca­den­ţă plăteşte banii sau converteşte obliga­ţiunile în acţiuni.

Dinu Patriciu a vândut în 2007 grupul Rom­­­petrol, lăsând povara răscumpărării o­bli­­­­gaţiunilor pe umerii kazahilor de la KasMunayGas, care au preluat grupul de la o­­­mul de afaceri român. La scadenţă, kazahii au plătit statului 54 mil. euro din această cre­­­­­­anţă pe care o moşteniseră de la Dinu Pa­tri­­­­­­­ciu, fostul proprietar al Rompetrol Ra­fi­na­re.

Pentru restul de 516 mil. euro statul a primit fără să vrea acţiuni la Rompetrol Rafinare, deţinând în prezent un pachet de 44,69% din acţiuni.

Statul a atacat în instanţă decizia de conversie a obligaţiunilor în acţiuni, iar conflictul a durat mai bine de doi ani, timp în care cele două părţi au negociat un memorandum care a fost aprobat de guvern abia la începutul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO