România are toate atuurile de care are nevoie, cu un mix energetic optim, condiţii naturale de a evolua şi foarte multe proiecte. Mihai Tudor, CEO, Simtel a explicat în cadrul ZF Power Summit 2025 că nu crede că România este într-o criză pentru că există foarte multe oportunităţi în piaţă.
“Cred că România are toate atuurile. Avem mixul energetic optim, avem condiţiile naturale să mergem să evoluăm, avem foarte multe proiecte, dar aş adăuga un lucru în plus, avem capacitatea inginerească, inovaţia care ne-a împins întotdeauna înainte. Viitorul pentru România îl văd unul foarte luminos. Sunt atuuri pe care le avem, trebuie să le monetizăm. Nu cred că suntem într-o criză în România în momentul acesta şi sunt foarte multe oportunităţi în piaţă”, a spus Mihai Tudor
Ce a mai spus Mihai Tudor, CEO, Simtel:
Toate turbulenţele din piaţă nasc multe întrebări la nivelul clienţilor noştri. Când vorbim de clienţi sunt mai multe categorii. Sunt cei care devin prosumatori şi o mare parte din energie o vor consuma pentru nevoile proprii. Toţi clienţii au nevoie de un partener şi este important să înţelegem nevoia clientului şi să-l ajutăm pe tot parcursul experienţei legat de producerea de energie. Poate este mai simplu să construieşti să oferi un parc fotovoltaic, eolian şi să aibă o energie cu care să se descurce cu ea.
Este mult mai important să înţelegi nevoia şi să-i ajuţi să gestioneze aceste capacităţi de producţie, să o monetizeze şi să fie o abordare win-win între noi, cei care oferim serviciile şi ei care benficiază de pe urma energiei produse.
Din acest punct de vedere noi venim cu o abordare 360 de grade oferind serviciile de la ideea iniţială, consultanţa legat de fezabilitatea proiectului, până la partea finală de gestionare şi managementul assetului pe care îl au. Din această perspectivă, clienţii simt un parteneriat real şi încrederea lor este diferită în momentul în care poţi să le dovedeşti că investiţia pe care o fac, parteneriatul aduce beneficii
O opinie personală privind plecarea Eon din ţară este că sunt aşteptări la nivel de business care nu au fost realizate. Această lipsă de predictibilitate la nivel legislativ cred că este un lucru pe care o corporaţie mare cum este Eon o percepe în mod negativ.
Descentralizarea,, digitalizarea, instalarea de contoare smart vor conduce la o nevoie pe zona de cybersecurity pentru că avem mai multe puncte vulnerabile. O să avem punctul de acces în reţea la nivelul contorului smart, o să avem serverul unde se adună aceste contoare smart, o să avem sistemul operatorului şi este o provocare reală.
Anul trecut am văzut primele atacuri pe zona de cyber în zona de instalaţii solare. Sunt hacker care pot prelua controlul şi pot genera probleme majore în reţele. Atunci problema cybersecurity este una reală.
Potenţialul este foarte mare. Dacă ne uităm la Bucureşti o estimare grosieră ne arată că pe acoperişurile blocurilor şi tuturor clădirilor s-ar putea instala 600-700 MW.
Avem o strategie bună la nivel de ţară şi cred că ar trebui urmată. Investiţiile în green trebuie accelerate pentru a veni înaintea investiţiilor în capacităţile de producţie. Trebuie să evităm schimbările care apar nediscutate uneori din zona legislativă.