Energie

Mihnea Crăciun, deputy director BERD: Nu schimba regulile jocului când partida încă se joacă. Din 2013 legislaţia a luat-o pe o pantă greu de anticipat, cu efecte adverse

Mihnea Crăciun, deputy director BERD: Nu schimba...

Autor: Roxana Rosu

22.02.2016, 15:42 677
Piaţa certificatelor verzi e nefuncţională, e o supraofertă de certificate. Duce proiectele la soluţii la marginea legii, periculos. Nu schimba regulile jocului când partida încă se joacă. Şi alte state au schimbat, dar nu aşa nociv, de exemplu Polonia. România a modificat retroactiv, afectând proiecte în derulare, pe lângă cele noi, a spus Mihnea Crăciun, deputy director BERD, la ZF Power Summit '16.
 
”BERD susţine energia regenerabilă peste tot, am susţinut schema de sprijin din 2011 si ultimii care au mai finanţat proiecte în 2014. Din 2013 legislaţia a luat-o pe o pantă greu de anticipat, cu efecte adverse. Din păcate nu am avut succes în discuţiile cu statul pe acest subiect la acel moment, dar am continuat să cerem rezolvarea”. 
 
Ce a mai spus Mihnea Crăciun
 
Nu avem probleme în situaţie de faliment, dar am restructurat din timp, toate cele şapte, pe eolian si solar. Expunerea BERD e de 550 MW, deci 20% din total. Financiar, expunerea BERD e undeva la 250-300 mil euro, la care se adaugă expunerea băncilor partenere. Acum expunerea e undeva la 200 milioane euro.
 
E nevoie de o cotă mai mare. Acum supraofertă e de 40%, deci 40% din certificatele emise nu se vând. Toate proiectele de infrastructură energetică vorbim de aceeaşi mari actori şi dacă ei au fost păcăliţi o dată se vor gândi de două ori să mai vină.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO