Energie

Ministerul Economiei pune în dezbatere o nouă lege a energiei. Care sunt schimbările

 Ministerul Economiei pune în dezbatere o nouă lege a energiei. Care sunt noutăţile

Autor: Roxana Petrescu

09.01.2012, 18:08 842

Ministerul Economiei a lansat pe site-ul propriu un nou proiect de Lege a energiei electrice, documentul fiind deocamdată în dezbatere publică. Deşi funcţionarea sectorului energetic este reglementată prin Legea 13/2007, documentul trebuie modificat pentru a fi transpuse ultimele schimbări legislative care au intervenit la nivel european.

Una dintre cele mai importante prevederi care apar în noul text al legii este renunţarea la terifele reglementate pentru consumatorii finali şi dezvoltarea pieţei concurenţiale de de energie electrică.

"Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali, cu aplicabilitate în perioada 2012-2015, se va stabili ţinând sema de posibilele efecte negative ale eliminării preţurilor reglementate astfel încât acestea să fie cât mai puţin resimţite de clienţi", arată autorii proiectului Legii energiei.

Furnizarea de energie electrică în condiţiile reglementate va fi realizată pentru clienţii noncasnici până la data de 31 decembrie 2013, respectiv până la 31 decembrie 2015 pentru populaţie, segment unde se încearcă pentru prima o definiţie a consumatorului vulnerabil.

Guvernul s-a angajat să prezinte Comisiei Europene (CE) şi FMI calendarul de liberalizare a preţurilor reglementate la gaze naturale şi electricitate până la sfârşitul lunii ianuarie 2012, după ce Executivul a depăşit termenul iniţial, stabilit pentru luna septembrie.

Modificările din noul proiect de lege ar trebui să ducă şi la un grad mai mare de transparenţă al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţia care veghează la funcţionarea segmentului energetic.

Totodată, proiectul de lege stabileşte şi amenzi mai mari pentru jucătorii de profil. Astfel, potrivit Mediafax, prestatorii de servicii vor plăti amenzi de până la zece ori mai mari pentru eventualele practici abuzive asupra clienţilor finali de energie, sancţiunile putând ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO