Energie

Ministerul Energiei anunţă că a finalizat etapele pentru fuziunea ELCEN-RADET. Ce urmează

Ministerul Energiei anunţă că a finalizat etapele...

Autor: Bianca Ciocotisan

05.10.2018, 18:48 292

Ministerul Energiei a anunţat, vineri, că a finalizat paşii instituţionali pentru fuziunea ELCEN-RADET. La data de 24 septembrie, creditorii ELCEN au aprobat planul de reorganizare al societăţii, urmând ca la 18 octombrie să fie supus aprobării judecătorului sindic.

Instituţia precizează, într-un comunicat de presă, că, după finalizarea etapelor, următorul pas este ca Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) să modifice Planul de Reorganizare al RADET cu soluţia „în oglindă” aplicată în Planul de reorganizare al ELCEN.

Al treilea pas al fuziunii constă în aprobarea modificărilor de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de către creditorii RADET.

„Practic, după ce paşii amintiţi vor fi realizaţi se va putea produce transferul de afacere (bunuri şi personal) de la ELCEN, respectiv RADET, către Compania Municipală Energetică”, mai scrie ministerul de resort.

Ministerul Energiei reaminteşte că a iniţiat şi promovat din 2013 un memorandum privind realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat pentru municipiile Bucureşti şi Constanţa, aprobat în şedinţa Guvernului din 27 martie 2013. Memorandumul prevedea că soluţia pentru gestionarea corespunzătoare a acestui serviciu public este unificarea părţii de producere cu cea de distribuţie a energiei termice.

„Ministerul Energiei îşi exprimă, ca şi până acum, toată deschiderea ca, în condiţiile respectării prevederilor constituţionale stipulate la art. 1 alin (4) din Constituţia României, să asigure, în limitele atribuţiilor sale, suportul instituţional pentru susţinerea, implementarea şi finalizarea măsurilor de organizare a SACET la nivelul Municipiului Bucureşti”, menţionează sursa citată.

La data de 24 septembrie, creditorii ELCEN au aprobat planul de reorganizare al societăţii, urmând ca la 18 octombrie să fie supus aprobării judecătorului sindic.

Adunarea creditorilor şi-a dat acordul în 24 septembrie pentru fuziunea dintre ELCEN (producătorul de agent termic), ai cărui acţionari principali sunt Ministerul Energiei (97,5%) şi Romgaz (2,5%), cu RADET (distribuitorul de apă caldă şi căldură), aşa cum a propus Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Operaţiunile rezultate din fuziune vor fi preluate de Compania Municipală Energetica SA, care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET (Sistemul de Alimentare Centralizat cu Energie Termică al Capitalei).

Valoarea transferului este estimată la 891,3 milioane de lei, cât suma estimată a fi obţinută din vânzarea activelor ELCEN, ca urmare a unui potenţial faliment. Pentru a face această prelure, CGMB a aprobat, la finele lunii august, majorarea capitalului social al Energetica SA cu 1,26 miliarde de lei, până la 1,56 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO