Energie

Ministerul Energiei curtează Iranul în speranţa că va livra gaze pentru AGRI, un proiect în care este implicată şi România

Ministerul Energiei curtează Iranul în speranţa că va...

Autor: Carol Dan

15.10.2015, 15:27 702

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, i-a spus ambasadorului iranian la Bucureşti, Hamid Moayer, că este convins că Iranul ar putea fi o sursă de gaze naturale pentru UE, inclusiv prin proiectul AGRI, după ce vor fi ridicate sancţiunile impuse Teheranului de americani şi europeni în legătură cu programul său nuclear.

Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria (AGRI) ar avea rolul de a livra gaze lichefiate din zona Mării Caspice în Europa.

Deşi se vorbeşte de acest proiect de mai mulţi ani, AGRI este încontinuare doar o intenţie. România, vaduvită după decesul Nabucco, proiectul despre care s-a spus ani la rând că va limita influenţa în UE exercitată de ruşi prin gazele naturale, încearcă să facă din AGRI un alt proiect cu acelaşi scop mesianic, anume diminuarea dependeţei de gazele ruseşti.

De altfel, în prima parte a acestui an, ambasadorul Iranian în capitala Bulgariei, Sofia, a redeschis subiectul Nabucco, proiectul abandonat de europeni în urmă cu doi ani.

Guvernele de la Bucureşti din ultimii ani se declarau convinse că Nabucco va rezolva problemele derivate din dependenţa României de importurile din Rusia.

Pentru a prinde viaţă, consorţiul Nabucco, condus de austriecii de la OMV, trebuia să îşi asigure sursa de gaze, adică Azerbaijanul. În 2013 însă, azerii au preferat să livreze gaze printr-o altă conductă, astfel că Nabucco a fost considerat oficial decedat.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, Moayer i-a spus lui Gerea că “Iranul oferă oportunităţi deosebite de cooperare în domeniul energetic”, şi i-a adresat ministrului român invitaţia de a face o vizită de lucru în Iran.

Iranul deţine locul al doilea în lume după rezervele de gaze naturale, locul al patulea după rezervele ţiţei, şi locul al treilea în producţia de petrol.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO