Energie

Ministerul Energiei al PSD nu iartă când vine vorba de pensiile şi salariile bugetarilor: cere socoteală de la Nuclearelectrica cu privire la banii din conturi. Compania ar putea da pentru al treilea an la rând dividende mai mari decât profitul net. Acţiunile urcă cu 4%

Ministerul Energiei al PSD nu iartă când vine vorba de...

Autor: Liviu Popescu

03.05.2019, 16:52 2460

Nuclearelectrica (SNN), emitent care în 2017 şi în 2018 a avut cea mai performantă acţiune din prima ligă bursieră de la Bucureşti, a anunţat că Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar, a solicitat informaţii cu privire la analiza şi decizia conducerii companiei în ceea ce priveşte repartizarea a 35% din rezerve, măsură implementată prin ordonanţa 114. Astfel AGA din 20 mai 2019, prin care urmează să se voteze bugetul pe 2019 al companiei, va avea un punct suplimentar pe ordinea de zi.

“Informarea cu privire la analiza şi decizia conducerii societăţii în ceea ce priveşte distribuirea şi virarea, sub formă de dividend sau vărsăminte la bugetul de stat, a 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condiţiile art. I alin. (I) lit. g) din Ordonanţa Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare, regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 şi care la aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare”, se arată la bursă.

Vineri, după publicarea anunţului Ministerului Energiei, acţiunile SNN se apreciau cu 4%, investitorii fiind impulsionaţi de posibilitatea ca emitentul să distribuie o rundă de dividende suplimentare. Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat săptămâna trecută distribuirea a 378 milioane de lei sub formă de dividende din profitul pe 2018, respectiv 1,25 lei pe unitate. La preţurile curente de tranzacţionare randamentul dividendelor din profitul pe anul trecut este de 11,6%. Prin urmara, statul cere socoteală cu privire la banii din rezerve ai companiei, însă până în prezent nu este menţionată o sumă in convocator, cel mai probabil aceasta urmând să fie stabilită de managementul SNN şi ulterior propusă acţionarilor.

Nuclearelectrica urmează să distribuie circa 94% din profitul net înregistrat anul trecut, ceea ce înseamnă că sunt şanse mari ca operatorul centralei nucleare de la Cernavodă să aibă acelaşi “tratament” ca şi Romgaz, respectiv să distribuie pentru al treilea an consecutiv dividende mai mari ca profitul net anual.

Analiştii au avertizat de mai multe ori că astfel de rate de distribuţie nu sunt sustenabile pe termen lung întrucât în primul rând lasă companiile fără banii pe care îi strânseseră “la saltea”, iar în al doilea rând diminuează investiţiile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO