Energie

Ministerul Energiei: Schimbările privind CA al Electrica au vizat îmbunătăţirea managementului

Ministerul Energiei: Schimbările privind CA al Electrica...

Autor: Marius Oncu

12.11.2015, 11:09 437

Luarea de poziţie a instituţiei vine după ce mai multe ONG-uri l-au acuzat pe ministrul Energiei, Andrei Gerea, că încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice. În acest context, premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut lui Gerea să dea un comunicat prin care să clarifice "problema" de la Electrica, iar acesta a răspuns afirmativ, precizând totodată că măsura la care se face referire a fost luată în mod "public şi transparent".

Statul nu deţine controlul la Electrica, unde este însă cel mai mare acţionar cu 48,78% din titluri, iar măsura creşterii numărului de membri în Consiliul de Administraţie, care presupune încetarea mandatelor actualilor administratori, a fost susţinută şi de aproape jumătate din acţionarii privaţi ai companiei.

"Ne manifestăm regretul că unele ONG-uri au picat în plasa unor indivizi care sub spectrul pierderii unor privilegii şi beneficii nesusţinute de prestaţia lor şi pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimţite, a unor indivizi care, sub masca depolitizării, au răspândit informaţii neadevărate despre situaţia de la Electrica. Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generaţii de băieţi deştepţi care vizează un nou tip de căpuşare a companiilor de stat sau a banilor acţionarilor. Propunerea Ministerului de creştere a numărului de membri a fost validată de peste 70% dintre cei prezenţi în AGA, statul român nedeţinând majoritatea în companie!! Propunerea venită din partea Ministerului de creştere a numărului de membri AGA de la 5 la 7, a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregării tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii", potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

De asemenea, statul reproşează administratorilor Electrica că nu au realizat investiţiile asumate de companie, dar şi că au încercat să obţină creşteri nejustificate ale indemnizaţiilor şi comisioanelor.

"Probabil că am supărat foarte tare pentru că nu am acceptat o majorare a indemnizaţiilor cu 50%, de la 2000 la 3000 euro/lună sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la şedinţele de CA sau la comitetele consultative de câte 1000 euro/şedinţă! Care sunt «performanţele» companiei pentru care se solicitau aceste majorări? Din investiţiile angajate, până la 30.08.2015, societăţile din grupul Electrica au realizat investiţii de 279.285 mii lei, adică cca 32% din investiţiile angajate pentru întreg anul 2015 (cca 20% din planul asumat prin IPO) şi propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanţa cu 94%! Lăsăm la latitudinea celor interesaţi să traga concluziile", se arată în comnunicat.

Potrivit ministerului, statul a susţinut inclusiv imperativitatea îndeplinirii obligaţiilor asumate prin prospectul de listare, efectuarea cheltuielilor de mentenanţă pentru siguranţa reţelelor din segmentul de distribuţie, necesitatea introducerii unor criterii de performanţă pentru activitatea CA şi agrearea unui plan de management cu ţinte şi termene precise de îndeplinire.

"Afirmând încă o dată că principiile care ne-au călăuzit în activitatea noastră au fost urmărirea interesului statului român, transparenţa deciziilor, respectul faţă de toţi investorii, securitatea reţelei energetice şi calitatea serviciilor oferite cetăţenilor, stăm la dispoziţia celor interesaţi cu documente care să stabilească, fără dubiu, adevărul celor susţinute de noi", notează Ministerul Energiei.

Acţionarii Electrica au aprobat, marţi, propunerea Ministerului Energiei de schimbare a actului constitutiv al companiei pentru trecerea de la un Consiliu de Administraţie cu cinci membri la unul cu şapte membri. Decizia presupune demiterea actualului Consiliu şi numirea de noi membri.

Totodată, acţionarii au fost convocaţi pe 14 decembrie pentru a alege un nou Consiliu de Administraţie. Din actualul Consiliu de Administraţie fac parte Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michiel Boersma, Cristian Busu si Victor Vlad Grigorescu.

ONG-urile Fredom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum, l-au acuzat pe ministrul Energiei Andrei Gerea că încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica, compania reuşind să strângă 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcţioneze şi pe viitor la standarde cel puţin rezonabile şi pentru a se dezvolta, spun ONG-urile.

"Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă «la ordine» pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăpuşare. În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eşuat, azi (marţi, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creşterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii", au afirmat ONG-urile.

De asemenea, acţionarii Electrica au aprobat, marţi, şi reluarea negocierilor pentru achiziţia participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare. Fondul Proprietatea deţine 21,99% din Electrica Distribuţie Muntenia Nord, 22% la Electrica Distribuţie Transilvania Nord, 21,99% din Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi 22% din Electrica Furnizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO