Energie

Ministerul Investiţiilor lansează planul REPowerEU care va aduce României 1,4 miliarde de euro

Ministerul Investiţiilor lansează planul REPowerEU care...

Autor: Mediafax

17.03.2023, 16:55 580

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat în consultare publică capitolul REPowerEU, care va aduce României 1,4 miliarde de euro pentru independenţa energetică.

Potrivit unui comunicat al MIPE, Comisia Europenă a iniţiat REPowerEU, un plan menit să asigure independenţa Europei faţă de combustibilii fosili din Rusia până în 2030, ca răspuns la dificultăţile şi perturbările de pe piaţa energiei din ultima perioadă. Ministerul precizează că situaţia geo-politică şi economică a Uniunii Europene şi, în particular a regiunii României, s-a schimbat substanţial de la momentul adoptării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în luna noiembrie a anului 2021.

„Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) este instrumentul central prin care punem în aplicare REPowerEU, fiind o sursă de finanţare suplimentară din partea Uniunii Europene, iniţiată la solitarea României şi a altor două ţări. Statele membre trebuie să adauge un capitol dedicat în cadrul planurilor lor de redresare şi rezilienţă pentru a direcţiona investiţiile către obiectivele prioritare ale REPowerEU, iar aici solicităm sprijin din partea societăţii civile. Noi, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi avem, am urmărit în realizarea planului să asigurăm capacitatea de rezilienţă a sistemului energetic românesc, prin creşterea ponderii producţiei de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic). În plus, vizăm decarbonizarea industriei prin creşterea eficienţei energetice a infrastructurii şi a echipamentelor utilizate, dezvoltarea capacităţilor de stocare şi transport, precum şi, eficientizarea şi digitalizarea proceselor şi calificarea resurselor umane în raport cu cerinţele specifice sectorului de energie regenerabilă, dar şi cu siguranţa alimentării imediate cu gaze naturale”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

REPowerEU aduce României o finanţare nouă de 1.440.391.220 euro pentru investiţii strategice în domeniul cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice). Setul de măsuri propuse (economisirea energiei, diversificarea capacităţilor de producţie, asigurarea lanţului de aprovizionare etc.) va consolida rezilienţa sistemului energetic naţional cu impact pozitiv în sprijinirea accelerării tranziţiei Europei la o energie curată.

Astfel, MIPE lansează procesul de consultare publică pentru transmiterea propunerilor de reforme şi investiţii pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesaţi.

Ministerul propune organizaţiilor şi persoanelor fizice interesate un formular electronic, standardizat şi simplificat, prin intermediul căruia se pot trimite propuneri de reforme şi investiţii. Data limită pentru trimiterea propunerilor este 26 martie 2023, ora 23:59.

Reformele şi investiţiile propuse pentru consolidarea rezilienţei sistemului energetic naţional sunt următoarele:

– Crearea cadrului legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului/UAT în scopul producţiei de energie verde, inclusiv crearea registrului unic naţional al terenurilor neproductive (alocare 15.000.000 euro)

– Formarea profesională a resursei umane în domeniile producerii, stocării, transportului şi distribuţiei de energie verde (alocare 4.000.000 euro)

– Creşterea eficienţei energetice şi a producţiei de energie verde (alocare 229.000.000 euro)

– Decarbonizarea sectorului agricol prin creşterea eficienţei energetice a infrastructurii canalelor principale şi a echipamentelor aferente sistemelor hidroameliorative (alocare 207.000.000 euro);

– Utilizarea clădirilor rezidenţiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile – Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice şi a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidenţiale aparţinând persoanelor fizice. (alocare 233.691.220 euro)

– Sate Autonome Energetic (alocare 200.000.000 euro);

– Noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabilă (Top up I1, I3 – C6) (alocare 300.000.000 euro);

– Digitalizarea, eficientizarea şi modernizarea reţelei naţionale de transport a energiei electrice (alocare 148.000.000 euro);

– Digitalizarea, eficientizarea şi modernizarea reţelei naţionale de transport a gazelor naturale (alocare 103.700.000 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO