Energie

Ministrul Economiei: Nu vor exista creşteri de preţuri la energie electrică şi gaze de la 1 ianuarie

Ministrul Economiei: Nu vor exista creşteri de preţuri...

Autor: Alexandru Costea

14.12.2019, 09:00 188

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a dat asigurări, vineri, după şedinţa de guvern, că nu vor exista creşteri de preţuri la energie electrică şi gaze naturale de la 1 ianuarie, după ce OUG 114 va fi modificată.

”Prin aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a OUG 114 dorim să ajungem în 2021 la o piaţă liberă care să nu mai aibă distorsiuni şi vă spun cu fermitate că nu vom avea creşteri de preţ de la 1 ianuarie, în ciuda ce spun unii şi alţii. Se va vedea foarte curând că preţurile la energie electrică şi gaze naturale nu va creşte de la 1 ianuarie. O piaţă în care preţul la energia electrică reglementat de ANRE pentru consumatorul casnic să nu fie mai mare decât preţul pe piaţa concurenţială pe care îl oferă Hidroelectrica”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

El a mai afirmat că efectele OUG 114 nu au fost vizibile pentru consumatorii casnici.

”În ambele zone, şi de energie electrică şi de gaze naturale, OUG 114 a impus nişte bariere de preţ la achiziţia energiei electrice şi a gazului natural de la producător către furnizori. A scăzut preţul de achiziţie al energiei electrice şi al gazelor naturale pentru furnizori, dar la populaţia casnică preţul nu a scăzut. S-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-şi mări profitul. Am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preţ la producător pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

El s-a referit şi la taxa de 2% impusă companiilor din Energie.

”Am vorbit despre ridicarea acelei taxe de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri, o taxă care a crescut inutil factura românilor, o taxă în urma căruia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE şi am propus Guvernului ca cu aceşti bani să se poată efectua proiecte în zona de energie, de eficienţă energetică şi să-i putem folosi şi pebtru consumatorul vulnerabil, pentru că tot în cursul anului 2020 ne-am propus să definim consumatorul vulnerabil şi schema de finanţare a acestuia. Avem două infringement-uri. Unul, în derulare, cu privire la blocarea exporturilor de gaze naturale, pe care îl vom ridica prin această ridicare a barierelor de la 1 iulie şi un pre-infringement cu privire la Ordonanţa 19, care a modificat OUG 114 practic independenţa reglementatorului a fost afectată iar Parlamentul şi Guvernul au intervenit şi au impus o rată a rentabilităţii de 6,9% a companiilor de distribuţie din domeniile energiei electrice şi de gaze naturale”, a adăugat ministrul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO