• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7525
  • Leu / USD4.7424
Energie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre facturile uriaşe: Începe controlul ANRE la firmele care au mărit preţul

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre facturile uriaşe: Începe controlul ANRE la firmele care au mărit preţul

Autor: Laura Buciu

30.08.2021, 22:09 33

De marţi începe controlul ANRE, împreună cu Protecţia Consumatorului la toţi furnizorii de gaze, a spus, luni seara, la Digi 24, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Popescu a spus că furnizorii nu aveau voie să mărească preţul anunţat în oferta din luna mai.

„Lucrurile sunt foarte simple, că am văzut tot felul de interpretări, unii spun că aveau voie să facă... Eu menţin acelaşi punct de vedere ca şi ANRE: că nu aveau voie să facă. Nu aveau voie să mărească preţul pentru că în luna mai au anunţat oferta de la 1 iulie. Compania respectivă a anunţat preţul, cu preţ fix pe un an de zile. Dacă tu modifici preţul şi ai anunţat că e preţ fix pe un an de zile, intri sub incidenţa a două legi: una e legea protecţiei consumatorului la ofertă înşelătoare, care nu are amendă aşa de mare; a doua este amendă între 5 şi 10% pe cifra de afaceri pe legea energiei, pe acelaşi lucru: ofertă înşelătoare”, a spus Popescu.

Ministrul Energiei a spus că societăţile nu au nicio şansă să mărească facturile „decât dacă vor să ia amenzi între 5 şi 10%, iar la nivelul acelei companii, credeţi-mă că sunt sume fabuloase, care o să îi afecteze”.

Un client din judeţul Alba a primit, în weekend, o factură la energie de 28.000 de lei.

Ministrul s-a adresat tuturor furnizorilor, cerându-le să fie corecţi faţă de clienţi şi să nu abuzeze de poziţia lor dominantă pe piaţă.

Despre românii care au semnat un contract în care au clauză de mărire şi nu au mers pe ofertă cu preţ fix, ministrul Energiei a spus că nu se poate face nimic pentru a-i ajuta. Singura variantă ar putea fi schimbarea furnizorului.

„Am discutat atât cu preşedintele ANRE, cât şi cu preşedintele ANPC şi sunt pregătiţi pentru aceste controale şi primesc sesizările oamenilor ca să îi ajute tocmai pe clienţii casnici, care nu sunt companii, nu au oficii juridice în spate, nu au expertiză juridică. Contează foarte mult preţul (atunci când semnăm un contract – n.r.). Să aleagă în funcţie de preţ şi de condiţiile care sunt. Dacă găsesc o ofertă de preţ fix poate mai mare un pic, dar pe o perioadă de un an de zile şi le convine acel preţ poate foarte bine să îl accepte. Dacă nu îi convine preţul pe care îl are, poate găsi o altă ofertă cu preţul cel mai mic. Poate schimba oricând. Te poţi schimba de 10, de 20 de ori pe an de la un furnizor la altul”, a mai spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a adăugat că a discutat cu reprezentanţii ANRE şi a propus ca migrarea clientului de la un furnizor la altul să se poată face doar în baza ultimei facturi a locului de consum, să nu mai fie nevoie să aducă tot felul de acte.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319