Energie

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Scumpirea carburanţilor n-a fost pe măsura creşterii accizelor

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa: Scumpirea...

Autor: Dan Straut, Mediafax

03.10.2017, 13:57 424

„Sincer, nu am urmărit preţurile la carburanţi, dar din ce am văzut în mass-media preţurile ar fi crescut într-o măsură mult mai mică decât creşterea de 0,16% (n.n. - 0,16 lei/litru) operată în ultima etapă la accize. Obiectivul Ministerului Finanţelor şi al meu, ca ministru, este să urmărim politicile fiscale, nu preţurile la pompă”, a precizat Ionuţ Mişa, care a participat la şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR.

Ministrul Finanţelor estimează că din accize se vor încasa 1,4 miliarde de lei, „bani care vor intra în bugetul de stat şi apoi repartizaţi ordonatorilor de credite”.

Referitor la solicitarea transportatorilor de a li se returna o parte din acciză în cazul în care se scumpesc carburanţii, ministrul Finanţelor a declarat: „Am avut discuţii la Guvern cu transportatorii pentru continuarea unei scheme de restituire în cazul în care se creează un dezechilibru din acest punct de vedere, existând riscul ca mulţi dintre ei să migreze către alte ţări unde costurile carburanţilor sunt mai mici - vrem să contracarăm astfel de efecte prin crearea unei scheme de restituire a unei părţi din acciză. Vreau să vă spun, în schimb, că în momentul de faţă din analiza pe care am făcut-o preţul carburanţilor din România raportat la cel din Ungaria - la care s-a făcut referire în discuţiile cu transportatorii - este la acelaşi nivel. Mai mult, suma achitată pentru carburanţi este, în România, una dintre cele mai mici din Europa, iar sarcina fiscală este una dintre cele mai mici”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO