Profesii

Vine Rinat Ahmetov la Galaţi? Mittal ar putea vinde Sidex-ul. Posibilul cumpărător este un joint-venture între giganţii oţelului din Ucraina şi Italia, Metinvest şi Marcegaglia. Metinvest este controlat de Rinat Ahmetov, patronul Sahtior Donetk

Vine Rinat Ahmetov la Galaţi? Mittal ar putea vinde...

Autor: Sorin Pâslaru, Simona Tatu, Răzvan Botea

22.03.2018, 11:14 3699

Grupul ArcelorMittal ar putea vinde combinatul siderurgic din Galaţi (fostul SIDEX), pentru a compensa preluarea Ilva (Italia), cea mai mare oţelărie din Europa, scrie Reuters, care notează că decizia de vânzare a unor active din Europa este menită să răspundă îngrijorărilor Comisiei Europene privind legislaţia antitrust.

Posibil cumpărător ar putea fi un joint-venture între giganţii oţelului din Ucraina şi Italia, Metinvest şi respectiv Marcegaglia, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate tranzacţiei.

ArcelorMittal vrea Ilva, un combinat siderurgic care produce 12 milioane de tone de produse metalurgice pe an amplasat în sudul Italiei, pentru capacităţile de producţie de tablă groasă care pot fi exportate uşor prin Marea Mediterană şi pentru a acoperi cererea din Europa.

Pentru că poziţia ArcelorMittal ar deveni prea puternică în siderurgia europeană, Comisia Europeană îi cere să renunţe la alte capacităţi, iar printre acestea ar putea fi şi combinatul de la Galaţi, care mai produce în prezent 2 milioane de tone de oţel pe an.

Metinvest, deţinut de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, este cel mai mare grup siderurgic din Ucraina, cu afaceri de 9,5 miliarde $ în 2016.

Rinat Ahmetov, cunoscut în România ca patronul lui Sahtior Donetk unde a antrenat Mircea Lucescu, controlează prin grupul SCM - Sistem Capital Management  - sute de firme din metalurgie, energie, bănci, asigurări, real estate sau telecom. Holdingul SCM, cel mai mare grup privat din Ucraina, are venituri de peste 25 miliarde $ şi peste 300.000 de salariaţi.

Grupul siderurgic italian Marcegaglia, controlat de familia cu acelaşi nume, are afaceri de 5 miliarde de euro pe an şi 6.500 de angajaţi şi este prezent atât în producţia de oţel şi tablă cât şi în cea de ţevi şi conducte. 

 “Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare (engl: remedy pack) despre care sperăm că va satisface orice preocupare concurenţială legată de intenţia noastră de a achiziţiona Combinatul Ilva. Înţelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piaţă. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni”, a fost răspunsul transmis de reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi la solicitarea ZF.

Întrebaţi dacă acest pachet de măsuri de compensare conţine şi intenţia de vânzare a combinatului din Galaţi, reprezentanţii combinatului au spus: “ArcelorMittal Galaţi nu comentează pe baza zvonurilor”.

ArcelorMittal Galaţi este cel mai mare exportator din industria grea şi cel mai mare angajator din judeţul Galaţi cu 6.000 de oameni. Combinatul a avut afaceri de aproape 3,5 mld. lei în 2016, ultimul an pentru care există date publice disponibile, iar businessul generat de combinat reprezintă peste 15% din cifra de afaceri totală a judeţului. Combinatul de la Galaţi nu a mai realizat profit de opt ani, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor existente.

Grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul Lakshmi Mittal, a depus o ofertă de cumpărare a celei mai mari oţelării din Europa, Ilva din Italia, într-o tranzacţie în valoare de 1,8 miliarde de euro, iar pentru a primi acordul Comisiei Europene de a derula această achiziţie, grupul ar fi dispus să vândă o serie de active din Europa, potrivit unei surse apropiate de companie, citată de Reuters.

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, a explicat ieri pentru ZF că prin “măsuri de compensare” se poate înţelege fie reducerea unor capacităţi, fie vânzarea unor capacităţi. Reprezentanţii Mittal au spus de mai multe ori în ultimul an că uzina de la Galaţi este prea mare pentru România în acest moment, deşi capacitatea de producţie este de numai 2 milioane de tone de oţel, la jumătate faţă de producţia de la privatizare.

În România, Mittal nu deţine însă doar combinatul din Galaţi. Grupul controlează şi Arcelor Mittal Hunedoara, cu afaceri de 470 de milioane de lei în 2016, cel mai mare business din Hunedoara (5% din rulajul total al judeţului) şi peste 600 de angajaţi. Printre activele deţinute în România se mai numără şi ArcelorMittal Tubular Products din Iaşi (afaceri de 312 mil.lei), şi ArcelorMittal Tubular Products din Roman, judeţul Neamţ (213 mil. lei afaceri şi aproape 900 de angajaţi). Fostul Sidex este însă cel mai important activ pe care grupul Mittal îl deţine pe piaţa locală, un combinat cu un puternic impact în economia locală.

”Ar fi nevoie de o investiţie de aproximativ 5 mld. dolari pentru a aduce combinatul la capacitatea de 9 milioane de tone anual. Dacă cineva se gândeşte să îl aducă la vechea capacitate, de 9 mil. de tone, ar trebui să facă investiţii masive. O investiţie în combinatul siderurgic din Galaţi ar însemna 700-750 de dolari pentru producţia unei tone. Asta înseamnă că trebuie să facă o cocserie nouă, încă un furnal şi să modernizeze oţelăriile”, a mai spus pentru ZF Petru Ianc. Mittal a plătit 71 de milioane de dolari în 2001 pe combinatul de Galaţi.

El susţine că băncile nu mai încurajează investiţii în oţel.

Pe lista posibililor cumpărători s-ar mai putea afla şi trustul de oţel Erdemir, care mai deţin o secţie de tabla silicioasă în Târgovişte, după cum apreciază Petru Ianc. “Ar mai fi o variantă, deşi e puţin probabil. Austriecii de la Linz, Voestalpine, care cu câţiva ani în urmă intenţionau să facă un combinat de 5 mil. de tone la Constanţa”.

În 2009, ArcelorMittal a închis cocseria din combinatul din Galaţi, în contextul cererii scăzute cauzată de criza economică. Acum ArcelorMital Galaţi este dependent de un produs sensibil de import, coxul: “Înainte de 2009, avea cocserie, instalaţia care transformă cărbunele în cocs. Cocsul din import este destul de limitat, ei îl aduceau pentru că era în cadrul grupului, în Polonia aveau cocseria. Infrastructura combinatului siderurgic permite importul a cca. 1 mil de tone de cocs, care înseamnă 2 mil. de tone de oţel”.

Combinatul de la Galaţi are în prezent puţin sub 6.000 de angajaţi, în contextul în care la privatizare, în 2001, avea circa 27.600 de angajaţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO