Energie

Mixul energetic, la o nouă remodelare: cum va schimba gazul producţia de energie după impactul reactoarelor nucleare şi al eolienelor?

Mixul energetic românesc va avea parte de a treia schimbare majoră în 2020, odată cu finalizarea investiţiei de la Iernut.

Mixul energetic românesc va avea parte de a treia schimbare majoră în 2020, odată cu finalizarea investiţiei de la Iernut.

Autor: Răzvan Botea

02.03.2019, 07:20 1124
♦ Finalizarea investiţiei în centrala de la Iernut a Romgaz va consolida, în 2020, poziţia gazului în mixul energetic local şi are puterea de a determina o nouă schimbare în structura peisajului de producţie de electricitate, a treia după montarea celui de-al doilea reactor de la Cernavodă şi a miilor de turbine eoliene ♦ În urma acestor schimbări profunde, cărbunii au pierdut jumătate din importanţă iar păcura a ieşit aproape complet din peisajul energetic local, scrie ultima ediţia a Anuarului ZF Energie.

Noua centrală pe gaze a Romgaz va avea o capacitate de 430 MW şi va lucra la un randament de 68%, faţă de 36%, cât are unitatea actuală, iar investiţia de 270 mil. euro va face din Romgaz unul dintre cei mai mari producători de electricitate din România, cu o cotă de 5%.

Din 2006, mixul energetic a avut o evoluţie foarte interesantă. Astfel, după cum arată datele de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, în 2007 ponderea energiei nucleare s-a dublat după punerea în funcţiune a Unităţii 2 de la Cernavodă.

Începând cu 2009, se dă startul proiectelor eoliene, investiţiile fiind impulsionate de cea mai generoasă schemă de sprijin pentru această industrie. În 2016 deja eolienele aveau o pondere de peste 10% în producţia de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO