Energie

Muntii nostri aur poarta: ce companii se vor bucura de el?

Muntii nostri aur poarta: ce companii se vor bucura de el?
19.04.2010, 16:32 927

Rezervele de aur si de argint care se ascund pe teritoriulRomaniei sunt informatii clasificate, la fel si cele privindproductia celor doua metale pretioase. La fel de pline de mistersunt si informatiile legate de companiile care au dreptul de aexplora, exploata sau dezvolta minele de aur si de argint incontextul in care majoritatea actionarilor acestor firme provin dintari precum Cipru, Isle of Man sau Bardados.

Potrivit datelor existente, doar doua dintre cele mai cunoscuteproiecte miniere care-si propun sa extraga aurul si argintul, adicacel de la Rosia Montana, din muntii Apuseni, care este considerat afi cel mai mare zacamant de aur din Europa, si cel de la Certej,din judetul Hunedoara, cumuleaza circa 385 de tone de aur si peste2.000 de tone de argint. In bani, aceste cantitati de aur si deargint reprezinta circa 17 miliarde de dolari. Firmele care se vor bucura de aceste sume sunt insastraine, avand in spate actionari despre care se cunosc foarteputine detalii.

Rezervele de aur, informatie clasificata

"Datele si infomatiile despre rezervele de aur si argint dinRomania, precum si cele despre productie sunt informatiiclasificate, motiv pentru care Agentia Nationala pentru ResurseMinerale (ANRM) nu poate sa va transmita aceste informatii", spuneAlexandru Patruti, presedintele ANRM.

Astfel, de departe cel mai cunoscut proiect este cel dezvoltatde Rosia Montana Gold Corporation in localitatea Rosia Montana,proiect care de altfel s-a bucurat de multa atentie din parteaautoritatilor locale de la inceputul acestui an. Adriean Videanu,ministrul economiei, a declarat in repetate randuri ca incepereaacestui proiect este o prioritate, iar daca acesta nu va fi demaratin 2010, proiectul ar putea fi compromis.

14 mld. dolari, doar la Rosia Montana

La Rosia Montana se gasesc 317 tone de aur si 1.600 de tone deargint, adica in total cam 14 miliarde de dolari. In acest proiectstatul roman are un procent de 20%, in timp ce compania canadianaGabriel Resources detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation.Parteneriatul dintre statul roman si compania canadiana a fostrealizat in 1997, cand intre fosta Regie Autonoma a Cuprului Deva,actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest,si Grabriel Resources se semneaza un contract prin care seinfiinteaza Rosia Montana Gold Corporation. Proiectul este insablocat din 2007, cand evaluarea acestuia a fost suspendata de catreMinisterul Mediului. Canadienii au nevoie de obtinerea avizului demediu care le da cale libera pentru obtinerea autorizatiei deconstructie. Reprezentantii RMCG au declarat recent ca primelecantitati de aur ar putea fi scoase in doi ani de la incepereaconstructiei minei, iar pentru extragerea intregii cantitati de aursi de argint de la Rosia Montana este estimata o durata de 16ani.

"Proiectul Rosia Montana estimeaza ca pe toata durata acestuiasi la rezervele calculate, redeventa care va fi incasata esteestimata la 301.495.374 de dolari", spune Patruti. Practic, statulroman va lua doar 2% din valoarea de azi a zacamantului de la RosiaMontana.

68 tone de aur la Hunedoara

O alta companie care are dreptul de exploatare a unor zacamintede aur si de argint este Deva Gold, la Certej, in judetulHunedoara. Este vorba tot despre o companie canadiana, EuropeanGoldfields, cu afaceri de 63 de milioane de dolari in 2009, care-sidesfasoara afacerile pe plan local prin intermediul companiei DevaGold. La aceasta firma, care detine dreptul de exploatare asuprazacamantului de la Certej din 2000, European Goldfileds detine 80%din actiuni prin intermediul unui vehicul inregistrat in Barbados,restul titlurilor fiind controlate de catre Compania Nationala aCuprului, Aurului, Fierului Minvest Deva. Potrivit datelor EuropeanGoldfields, la Certej exista rezerve de 2,4 milioane de uncii deaur (68 tone de aur) si 17,3 milioane de uncii de argint (490 detone de argint). In bani, valoarea acestor rezerve este de circa 3miliarde de dolari.

Suedezii, la Bihor

Cea de-a treia companie care are dreptul de exploatare sidezvoltare a unor zacaminte de aur si de argint este, potrivitdatelor ANRM, firma Mineral Mining, care detine licenta din 2004.Lucrarile realizate de MineralMining se desfasoara in judetul Bihor, pe perimetrele Baita siBihor. La Mineral Mining actiunile sunt detinute in proportie de100% de catre compania Dacian Mining din Stockholm (Suedia). Ultimacompanie pe lista celor care au voie sa extraga aurul si argintuldin Romania este Romaltyn Mining. Compania are dreptul deexploatare pentru un perimetru din Maramures, dar numele Romaltyneste legat si de anumite licente de explorare a zacamintelor de aursi de argint acordate de statul roman pentru alte cateva perimetredin Maramures, precum si pentru unul din Satu Mare. Licentele deexplorare au fost obtinute de catre compania Romaltyn Exploration,care este controlata in proportie de 95% de o firma numita RomaltynLimited inregistrata in Isle of Man, restul de 5% fiind detinute decatre Romaltyn Mining.

Explorare facuta de necunoscuti

Informatiile primite din partea ANRM arata ca si companiile careau doar dreptul de explorare sunt la fel de putin cunoscute precumcele care pot exploata anumite rezerve.

Astfel, printre acestea se regasesc nume precum EuropeanGoldfields, dar apar si companii noi cum ar fi, de exemplu, SamaxRomania. Aceasta firma are dreptul de explorare a unor minereuriauro-argentifere si a unora de cupru in perimetrul Rovina dinHunedoara. Actiunile Samax Romania sunt detinute in proportie de100% de catre compania inregistrata in Londra Samax RomaniaLimited. Acestea sunt de fapt niste birouri operationale ale uneicompanii canadiene denumit Carpathian Gold. Potrivit datelorCarpathian, la Rovina s-ar afla 105,4 tone de aur, perimetrulexplorat fiind aproape de cel de la Rosia Montana.

O alta companie care are dreptul de a explora minereurimetalifere este Dacia Minerale, care are un perimetru la Camarzanain Satu Mare. Actiunile companiei sunt detinute in totalitate decatre o companie cipriota, inregistrata in Nicosia, denumitaEliseror Limited.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO