Energie

Nemţii de la E.ON spun că nu joacă la cazinou cu investiţiile în eoliene. Replica premierului Ponta de astăzi: nici la cazinou nu poţi să câştigi atât de mult ca în energie regenerabilă

Nemţii de la E.ON spun că nu joacă la cazinou cu...

Autor: Departamentul Economic

30.05.2013, 11:23 1476

El a răspuns astfel întrebat, joi, de jurnalişti cum comentează declaraţia directorului general E.ON România, conform căruia compania va opri investiţiile în energia verde deoarece legislaţia românească s-a transformat "într-un cazinou" prin schimbările efectuate.

"Nu, investiţiile s-au transformat într-un cazinou, nici la cazinou nu poţi să câştigi atât de mult", a spus Ponta.

E.ON România, din grupul german de utilităţi E.ON, va renunţa la proiectele de producţie a electricităţii din surse eoliene, dacă Guvernul va modifica legislaţia în domeniu, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Frank Hajdinjak.

„Dacă se implementează schimbările în forma actuală, sigur stopăm proiectele“, a spus Hajdinjak. La începutul lunii trecute, Ministerul Eco­nomiei a lansat în dezbatare publică un proiect de oro­donanţă de urgenţă care modifică Legea 220/2008 prin care este stabilită schema de sprijin pentru energia verde. În linii mari, un anumit număr de certificate verzi pentru câteva tehnologii, solar, eolian şi hidro, ar urma să fie amânate şi acordate abia din 2017, evitându-se astfel o creştere accelerată a facturilor. Deşi documentul a iscat controverse aprinse, cel mai probabil acesta va fi aprobat în forma supusă dezbaterii publice. „Unde este stabilitatea? Noi nu jucăm la cazinou. Cerem un mediu stabil.“Compania are proiecte eoliene de 120 MW în regiunea Moldovei.

Guvernul vrea să modifice legislaţia referitoare la sprijinul energiilor verzi, cu aplicabilitate din iunie. Principala prevedere este amânarea încasării de către companiile de energie regenerabilă a unei părţi din ajutorul de stat.

Companiile din domeniu au protestat faţă de intenţia Guvernului, susţinând că România va pierde investiţii de 3-4 miliarde de euro.

România are unul dintre cele mai consistente sisteme de sprijin a producţiei de energie din surse regenerabile din Europa. Potrivit schemei de sprijin, populaţia plăteşte pentru energia regenerabilă, chiar dacă nu o consumă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO