Energie

Nicio îmbunătăţire: Capitala are 9 milioane de beculeţe de sărbători, cu 6 milioane mai multe decât în 2017, dar 300 de blocuri stau în frig

Nicio îmbunătăţire: Capitala are 9 milioane de...

Autor: Roxana Petrescu

28.12.2018, 15:00 397

Peste 300 de blocuri din Bucureşti continuă să fie nealimentate cu apă caldă şi căldură, dar investiţiile în iluminatul festiv de sărbători făcute de Primăria Bucureşti au fost mai mari decât în anii precedenţi.

Potrivit informaţiilor RADET, companie în insolvenţă aflată în administrarea Primăriei, azi mai bine de 300 de blocuri nu primeau agent termic, cea mai frecventă cauză fiind avariile de pe magistrale.

În timp ce sistemul centralizat de încălzire crapă, bucureştenii pot admira însă milioane de luminiţe, investiţiile făcute anul acesta, an de Centenar, fiind mai mari decât cele din anii anteriori.

“Potrivit Companiei Municipale Iluminat Public Bucureşti, cea care a realizat acest proiect, aproximativ 9 milioane de beculete de tip LED, cu 6 milioane mai multe decât în anii precedenţi (peste 700.000 şiruri luminoase care, desfăşurate, au o lungime de 845 de kilometri) vor împodobi Capitala cu ocazia sărbătorilor de iarnă, iar traseul iluminatului festiv însumează peste 40 de kilometri de bulevarde şi străzi secundare, cuprinzând 72 de locaţii din Bucureşti. Astfel, au fost concepute şi create elemente ornamentale relevante pentru identitatea naţională, inspirate din opere de artă ale marilor artişti români. Din totalul de peste 7.000 de elemente decorative, 800 sunt elemente unicat, specifice Centenarului Marii Uniri", se arată într-un comunicat al Primăriei, dat la finalul lunii noimebrie.

RADET Bucureşti este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 de imobile, în care trăiesc 1,21 milioane de locuitori, precum şi pentru aproxi­mativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. RADET a intrat în insolvenţă în primăvara anului 2016, în tandem cu Electrocentrale Bucureşti, producătorul de energie termică.

Prezentată la momentul respectiv ca o mare soluţie de reorganizare a celor două companii în vederea integrării acestora într-o singură entitate subordonată Primăriei Bucureştiului, trei ani mai târziu lucrurile nu par a fi avansat semnificativ.

Tergiversarea este aproape de neînţeles în contextul în care un studiu prezentat recent arată că sistemul de termoficare din Bucureşti are nevoie urgentă de investiţii evaluate la 3 miliarde de euro, în condiţiile în care peste trei sferturi din conductele RADET au peste 40 de ani şi riscă să crape, iar CET-urile îşi vor încheia în curând perioada de funcţionare în condiţii de siguranţă

Una dintre problemele cu care se confruntă sistemul naţional de termoficare, nu doar cel de la nive­lul Bucureştiului, este căa rămas supra­di­mensionat în urma debranşărilor. Mai mult, nu s-a făcut tranziţia spre unităţi de producţie a a­gen­­tului termic eficiente din punct de vedere energetic, calibrate pe nevoile comunităţilor deservite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO