Energie

Nicolescu, Deloitte: La Râmnicu Vâlcea avem institut de cercetare în domeniul hidrogenului. Ştiţi că au construit trei maşini pe hidrogen? Nu ştie nimeni de ele. Avem şi o firmă care face staţii electrice. Cum o ajutăm?

Nicolescu, Deloitte: La Râmnicu Vâlcea avem institut de...

Autor: Roxana Petrescu, Alex Ciutacu

28.02.2020, 12:22 1611

Obiectivul asumat la nivel european pentru anul 2050 privind eliminarea emisiilor de carbon se va traduce în investiţii anuale de 250 de miliarde de euro, potrivit unor calcule Deloitte şi Goldman Sachs.

Pentru România, acest plan poate deveni o oportunitate imensă de dezvoltare, dacă industria locală va fi pusă la treabă şi sprijinită.

„Aceşti bani vor trebui daţi de cineva şi încasaţi de altcineva”, a spus Răzvan Nicolescu, partener Deloitte, în cadrul celei de-a noua ediţii a ZF Power Summit, dând mai multe exemple.

„La Râmnicu Vâlcea avem institut de cercetare în domeniul hidrogenului. Ştiţi că au construit trei maşini pe hidrogen? Nu ştie nimeni de ele”, a spus Nicolescu, partener Deloitte, lider pentru Europa Centrală, responsabil de industria gazelor naturale, petrolului şi produselor chimice.

Astfel, Nicolescu, fost ministru al Energiei în 2014 în Guvernul Ponta, îndeamnă autorităţile să încurajeze companiile locale pentru a putea poziţiona România drept unul dintre furnizorii de tehnologie ai tranziţiei energetice.

De la staţii electrice sau baterii şi până la vehicule electrice sau pe hidrogen, guvernul trebuie să deblocheze potenţialul mediului de business.

„Dacă discutăm concret, avem o firmă care produce staţii electrice – Electromagnetica – listată la bursă şi deţinută în mare parte de propriii salariaţi. Cum o ajutăm?”, întreabă specialistul Deloitte.

Mai departe, Răzvan Nicolescu propune a analiză a transportului, mai ales în perspectiva extinderii mobilităţii electrice.

 „Noi continuăm să cumpărăm autobuze diesel din import sau trecem pe autobuze electrice ori tramvaie? Vorbim mult de transport urban, electromobilitate şi maşini electrice, dar nu am inventat noi roata acum. Metroul şi tramvaiul electric există de zeci de ani. Trebuie să ne oprim din a tăia liniile de tramvai din Bucureşti, trebuie să terminăm construcţia noilor staţii de metrou şi să instalăm mii de staţii electrice în tot Bucureştiul. Dar noi continuăm să cumpărăm autobuze diesel în timp ce Polonia şi-a dezvoltat fabrică de producţie de autobuze electrice”, a mai spus Nicolescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO