Energie

Norvegia se pregăteşte să spună adio la milioane de barili de petrol

Norvegia se pregăteşte să spună adio la milioane de...

Autor: Iulian Tenchiu

14.04.2019, 00:43 2909

Partidul Laburist din Norvegia a decis să nu mai sprijine acţiunile de exploatare ale petrolului offshore desfăşurate în insulele din Lofoten. Decizia laburiştilor determină crearea unei majorităţi în parlamentul norvegian, care plasează zona artică norvegiană în afara zonelor de foraj, scrie Bloomberg.

Schimbarea dramatică cu care vine cel mai mare partid din Norvegia va afecta industria petrolieră a statului. Mai mult decât atat, decizia laburiştilor ar putea fi un semnal de alarmă care anunţă sfârşitul erei norvegiene a petrolului. Această resursă naturală este responsabilă de ascensiunea ţării în rândul celor mai bogate naţiuni din lume.

Companiile petroliere conduse şi controlate de Equinor ASA, gigantul producător norvegian, susţin că accesul la Lofoten este vital dacă ţara doreşte să îşi menţină rata de producţie. Estimările arată că aproximativ trei miliarde de barili de petrol sunt depozitaţi în arhipelagul norvegian.

„Întreaga industrie este surprinsă şi dezamăgită. Nu asigură predictibilitatea de care depindem”, a declarat Karl Eirik Schjott-Pedersen, şeful Asociaţiei Norvegiene de Petrol şi Gaze.

Cu toate acestea, decizia laburiştilor era un eveniment de aşteptat, pentru că norvegienii chestionează tot mai des problema exporturilor şi a resurselor naturale pe fondul îngrijorărilor privind schimbările clmatice. Câţiva executivi din cadrul companiilor petroliere au renunţat deja la Lofoten, menţinut de-a lungul anilor în rândul zonelor exploatate din cauza compromisurilor politice.

Odată cu securizarea arhipelagului lupta se va duce acum cu lucrările de forare din Marea Barents. Industria petrolieră se teme de faptul că Partidul Laburist va fi dispus să facă alte compromisuri care vor afecta sectorul petrolier. Unul dintre scenariile de care reprezentanţii industriei se tem, este acela în care se vor stabili impozite pe petrol, dacă laburiştii vor prelua din nou guvernul.

Preşedintele Partidului Laburist, Jonas Gahr Store a declarat că formaţiunea politică va continua să fie un susţinător al industriei petroliere şi să sprijine sistemul fiscal existent la acest moment.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO