Energie

Nuclearelectrica: Achiziţia de uraniu de la CNU ar fi redus profitul societăţii cu 60 mil. lei

Nuclearelectrica: Achiziţia de uraniu de la CNU ar fi...

Autor: Dan Straut

14.04.2017, 16:57 279

„Doar în anul 2016, impactul estimat al achiziţiei de materie prima de la Cameco Inc. versus CNU este de 60 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, achiziţia de la CNU ar fi diminuat profitul cu aceeaşi sumă, plus efectul fiscal al unor nedeductibilităţi generate de preţuri de transfer la preţuri mai mari decât cele de piaţă, în dauna tuturor acţionarilor SNN”, se arată în comunicatul societăţii. În plus, „SNN, având în vedere obligaţiile legale aplicabile oricărei entităţi economice cu capital majoritar de stat la care se adaugă interesul companiei şi acţionarilor săi, nu poate achiziţiona materie primă la un preţ semnificativ peste preţul pieţei”.

O achiziţie de bunuri de la o persoană afiliată (CNU şi SNN se află sub controlul comun al Ministerului Energiei, fiind persoane afiliate) la un preţ semnificativ peste preţul pieţei, când există posibilitatea de a achiziţiona de la un terţ acelaşi bun la un preţ mult mai mic „ar încălca legislaţia în domeniul achiziţiilor sectoriale, fiscal, guvernanţei corporative, controlului financiar etc.”, precizează Nuclearelectrica.

De asemenea, „SNN nu a reziliat contractul cu CNU, acesta fiind reziliat de drept în urma refuzului CNU de a livra materie primă conform clauzelor din contract”.

„Recunoscând importanţa menţinerii şi dezvoltării ciclului integrat de combustibil nuclear, SNN a acţionat constant în această perioadă în vederea menţinerii relaţiilor contractuale cu CNU, atât prin încheierea, în urma procedurilor competitive cu cei doi furnizori calificaţi, de contracte de furnizare de pulbere de UO2 (dioxid de uraniu – n.n.) cu Cameco Inc. pe perioade foarte scurte de timp (câte şase luni) pentru a acorda CNU posibilitatea redresariii economico-financiare, dar şi prin adresarea către Ministerul Energiei în calitate de acţionar unic al CNU a invitaţiei la dialog în vederea identificării unor căi alternative de menţinere a capacităţii de asigurare şi din surse naţionale a materiei prime de uraniu, dar care a rămas fără răspuns”, se mai arată în comunicatul Nuclearelectrica.

SNN mai precizează că toate contractele de furnizare de materie primă de uraniu sunt contracte tripartite, cea de-a treia parte semnatară fiind Euratom Supply Agency, organism european cu roluri bine definite în ceea ce priveşte piaţa uraniului la nivel European, inclusiv în scopul unui acces nediscriminatoriu participanţilor la piaţă şi utilizatorilor de produse din uraniu.

La sesizarea publică a Ministerului Energiei din luna decembrie 2016, Consiliul Concurenţei a declanşat o verificare asupra aspectelor sesizate public de Ministerul Energiei, care îşi exprimase o serie de îngrijorări în legătură cu contractele încheiate de SNN cu Cameco Inc. „Consiliul Concurenţei a considerat aceste contracte şi procedurile aferente de achiziţie că fiind o practică legală şi corectă, Consiliul Concurenţei trimiţând în acest sens un raport scris Ministerului Energiei. Astfel, concluzia Consiliului Concurenţei, singura instituţie publică abilitată să facă aprecieri şi evaluări în domeniul concurenţei, este că preţurile din contractele analizate sunt preţuri de piaţă şi nu se poate vorbi despre un abuz de poziţie dominantă al Cameco Inc.”, mai arată SNN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO