Energie

Nuclearelectrica: Am reziliat contractul pentru uraniu cu CNU după ce a cerut un preţ mai mare cu 76%

Nuclearelectrica: Am reziliat contractul pentru uraniu cu...

Autor: Alina Oprea

25.02.2016, 12:52 353

Administratorul centralei de la Cernavodă a ajuns astfel să cumpere uraniu de la compania canadiană Cameco.

Nuclearelectrica a încheiat în anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) cu CNU pentru o perioadă de 36 de luni la un preţ de 475 lei/kg UO2, preţ ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situaţii justificate, încheindu-se în acest sens acte adiţionale la contract cu acordul părţilor, arată compania într-un comunicat al Nuclearelectrica.

CNU a livrat, conform contractului, la preţul negociat, o perioadă de aproximativ doi ani. În noiembrie 2015, CNU a notificat SNN că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la preţul negociat şi agreat cu SNN de 475 lei/kg şi a pus în vederea SNN că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015.

"Din punct de vedere al asigurării funcţionării FCN Piteşti şi operării CNE Cernavodă în condiţii sigure, refuzul livrării de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare şi a clauzelor contractuale, reprezintă un risc în continuarea funcţionării FCN Piteşti şi operării normale a CNE Cernavodă, risc pe care Nuclearelectrica, companie care asigură 20% din necesarul de consum de energie al României, trebuie să îl gestioneze într-o manieră foarte responsabilă şi cu respectarea condiţiilor legale", potrivit Nuclearelectrica.

Preţul propus de CNU este mult mai mare decât cel de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract între SNN şi CNU în anul 2014, fiind imposibil de susţinut financiar de Nuclearelectrica, afirmă compania.

Acceptarea acestei majorări semnificative de preţ, coroborat cu faptul că în anul 2016 producţia de energie a Nuclearelectrica va fi mai mică din cauza opririi planificate extinse a Unităţii 1 CNE Cernavodă şi cu preţul energiei pe piaţa competitivă, ar conduce la vânzarea energiei sub costul de producţie şi chiar la înregistrarea de pierderi financiare.

"Nuclearelectrica este o companie listată pe piaţa de capital, care respectă legislaţia aplicabilă, o astfel de majorare neputând fi justificată financiar şi legal în acest context", menţionează societatea.

În calitate de companie listată, Nuclearelectrica este obligată să raporteze tranzacţiile pe care le face. De asemenea, în cazul în care tranzacţia se realizează la un preţ pe care autorităţile fiscale îl consideră ca fiind mai mare decât preţul pieţei, atunci "diferenţa şi taxa pe valoarea adaugată aferentă ar deveni cheltuieli nedeductibile, îngreunând şi mai mult situaţia Nuclearelectrica".

Reprezentanţii Nuclearelectrica afirmă că înţeleg situaţia dificilă a CNU, motiv pentru care au acordat şi un termen de remediere şi posibilitatea de a încheia un act adiţional la contract, însă propunerile nu au determinat "o abordare mai flexibilă din partea CNU".

Pentru a gestiona corespunzător astfel de situaţii care ar creşte riscul aferent necontinuării activităţii Nuclearelectrica ]n condiţii normale, compania a calificat încă din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabilă de UO2, Cameco Inc Canada.

“Având în vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferentă lunii decembrie, existând riscul pentru SNN de a nu putea asigura funcţionarea FCN Piteşti şi CNE Cernavodă în condiţii normale, Nuclearelectrica a iniţiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă de urgentă între cei doi furnizori calificaţi, CNU şi Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preţ, SNN a declarat câştigătoare compania Cameco, preţul ofertat de acest furnizor fiind preţul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub preţul ofertat de CNU, la nivelul pretului de piaţă, cu toate taxele incluse", potrivit comunicatului Nuclearelectrica.

Oficialii Nuclearelectrica spun că în prezent, compania are asigurat necesarul de UO2 pentru funcţionare în condiţii normale.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat, marţi, la ZF Power Summit, că Nuclearelectrica a anunţat că va cumpăra uraniu de la orice furnizor care oferă un preţ avantajos, România începând să importe uraniu după ce SNN a reziliat, în decembrie, contractul cu CNU.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat, joi, demersul Centralei nucleare de la Cernavodă de a cumpăra combustibil nuclear de la compania Camenco, din Canada, cerându-i premierului Dacian Cioloş să oprească această "ticăloşie" şi să vină în sprijinul Compania Naţionale a Uraniului.

"Aflu cu surprindere că, la Centrala nucleară de la Cernavodă, nu se mai cumpără combustibil nuclear de la Compania Naţională a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis să achiziţioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi preţul mai bun", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, într-o postare pe Facebook.

El a afirmat că un astfel de demers ar duce la dependenţa României de combustibilul nuclear din alte ţări, posibil chiar din Rusia.

"Nu am dubii că preţul canadienilor este mai bun. Problema este că preţul va fi mai bun doar pînă cînd România nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urmă, va veni dependenţa de canadieni sau, de ce nu, de ruşi", a susţinut Băsescu.

Compania Naţională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO