Energie

O comoară ar putea zace ascunsă într-un colţ uitat al Europei. Depozitele de litiu estimate ale Serbiei sunt cele mai mari din Europa

O comoară ar putea zace ascunsă într-un colţ uitat al...

Autor: Catalina Apostoiu

29.08.2019, 20:15 1692

Depozitele de litiu estimate ale Serbiei sunt cele mai mari din Europa.

Un nou front european se profilează în bătălia economică cu Asia: geologii explorează peisajele deluroase din Serbia pentru metalul care a devenit omniprezent în tehnologia modernă: litiul, scrie Bloomberg.

Unii estimează că cele mai mari rezerve de litiu, metalul folosit în producţia de baterii, se află în Serbia. Partea dificilă ar putea fi extracţia acestuia.

Goana mondială după litiu a pornit deja în condiţiile în care companiile încearcă să reducă utilizarea carburanţilor fosili. BloombergNEF estimează că cererea de litiu pentru baterii va creşte de opt ori în următorii 11 ani.

Depozitele estimate ale Serbiei sunt cele mai mari din Europa, iar apetitul neostoit pentru baterii determină companii ca Rio Tinto să analizeze viabilitatea unor operaţiuni de extracţie.

Preşedintele Aleksandar Vucic caracteriza depozitele ca fiind „una dintre cele mai mari speranţe ale Serbiei“ şi îndemna companiile să accelereze lucrările pentru începerea producţiei.

În Europa Centrală şi de Est, Cehia şi Austria analizează la rândul lor potenţialul unor operaţiuni similare. România redeschide mine pentru pământuri rare, iar companiile internaţionale îşi extind producţia de baterii în regiune.

Însă depozitele Serbiei, dacă vor putea fi extrase profitabil, sunt suficient de mari pentru a ajuta Europa să concureze cu operaţiunile din Asia, în special din China.

Rio Tinto, una dintre cele mai mari companii miniere din lume, şi compania australiană Jadar Lithium testează cât de mult litiu există în Serbia.

Estimări guvernamentale optimiste şi explorări preliminare sugerează că depozitele din Serbia s-ar putea ridica la 200 milioane de tone, în timp ce US Geological Survey arată că există 1 milion de tone de rezerve identificate în această ţară, aceasta constuind una dintre cele mai bogate surse de litiu din Europa.

În condiţiile în care producţia totală de litiu la nivel mondial a crescut cu aproximativ 25% în 2018, ataşarea unei poziţii corecte Serbiei s-ar putea dovedi dificilă în condiţiile în care nu există încă prea multe date concrete.

Deşi activităţile de extracţie ar putea să nu înceapă mai devreme de trei ani de-acum încolo, autorităţile sârbe susţin de asemenea dezvoltarea de activităţi downstream, ca rafinarea şi producţia de baterii.

Luke Martino, preşedintele Jadar Lithium, spune că Serbia ar putea deveni un hub pentru industrie, de la extracţie, la rafinare şi producţie de baterii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO