Energie

O companie din grupul GE a livrat 11 motoare pe gaz pentru sistemul de încălzire din Braşov

O companie din grupul GE a livrat 11 motoare pe gaz...

Autor: Carol Dan

27.03.2015, 14:50 596

Furnizorul de echipamente şi servicii energetice GE Distributed Power, din grupul american GE, a livrat firmei Bepco 11 motoare pe gaz pentru sistemul centralizat de încălzire al oraşului Braşov.

Cele 11 motoare pot genera 38 MW termici şi 42 MW electrici şi au o eficienţă de peste 84%, potrivit unui comunicat al GE Distributed Power.

Investiţia se ridică la 34 milioane de euro, fiind finanţată de BCR şi din surse proprii ale firmei, a declarat vineri Simina Costan, directorul general al Bepco, într-o conferinţă de presă.

"Energia pe care o producem ajunge la circa 20% din consumatorii din Braşov, respectiv 12.000, deci potenţialul este imens, daca se va stabili o strategie de rebranşare a consumatorilor. În cinci ani ar trebui să ajungem la 19.000 de consumatori. Actuala capacitate de producţie este suficientă pentru 30.000 de consumatori", a spus Costan.

Ea a adăugat ca Bepco a avut "negocieri foarte dure" cu furnizorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy România.

Cristian Colţeanu, directorul general al GE pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a afirmat că sunt şi alte oraşe interesate de acest model de business.

Întrebat dacă astfel unităţi ar putea fi instalate şi în Bucureşti, unde sunt cei mai mulţi clienţi de energie termică din România, Colţeanu a răspuns că Bucureştiul va trebui să "opereze cumva o segmentare" a reţelei.

"Pierderile cele mai mari sunt până la urmă în reţele. Un asemenea model poate fi replicat pe diverse zone în Capitală", a spus el.

GE a mai livrat echipamente pentru modernizarea sistemelor centralizate de încălzire firmei STC, în Oradea, firmei Vest-Energo pentru o centrală în cogenerare de 20 MW din Bucureşti, şi grupului Coca Cola Hellenic Bottling Company pentru o centrală în Ploieşti.

Firma Bebco a fost înfiinţată în anul 2010 şi este principalul producător de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din Braşov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO