Energie

O noua conductă va lega reţeaua de gaze a României cu sistemul din Serbia

O noua conductă va lega reţeaua de gaze a României cu...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

25.02.2019, 18:01 944

Transgaz va construi o nouă conductă, care va asigura interconectarea reţelei naţionale de transport a gazelor cu sistemul din Serbia, conform Planului de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport Gaze 2018–2027, arată un proiect de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Economiei. 

Conducta va lega localităţile Petrovaselo şi Comloşu Mare şi va avea o lungime totală de 85,56 km, urmând a fi amplasată în judeţul Timiş. O staţie de măsurare, amplasată pe teritoriul administrativ al comunei Comloşu Mare, judeţul Timiş va completa proiectul.

Transgaz a încheiat un Memorandum de înţelegere cu Srbijagaz, operatorul sistemului de transport gaze din Serbia, pentru construirea conductei de interconectare bidirecţională. Realizarea acestei interconectări va permite creşterea lichidităţii transfrontaliere şi promovează accesul transparent şi nediscriminatoriu al participanţilor la piaţa gazieră.

În contextul în care dependenţa Europei de importul gazelor naturale se accentuează, pe fondul creşterii constante a cererii, precum şi al scăderii producţiei interne, accesul la noi surse şi asigurarea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale reprezintă o necesitate. Unele dintre proiectele care vor contribui la îndeplinirea dezideratului anterior menţionat sunt proiectele conductei BRUA şi conductei Marea Neagră – Podişor, arată nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.

În prezent, infrastructurilor de gaze din regiune le lipsesc interconectivitatea şi flexibilitatea adecvate, cu un impact negativ semnificativ asupra pieţelor gazelor din Bulgaria, România, Ungaria, Austria şi Serbia, ceea ce determină un preţ mai ridicat al gazelor şi vulnerabilitate în ceea ce priveşte siguranţa aprovizionării. În plus, unele din aceste ţări depind încă, într-o măsură relativ mare, de gazele furnizate de Federaţia Rusă. Proiectul “Interconectarea Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Republica Serbia, inclusiv alimentare cu energie electrică protecţie catodică şi fibră optică” presupune construirea unei conducte noi de transport gaze naturale ce va asigura conexiunea dintre conducta magistrală de transport gaze naturale “BRUA” şi Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia.

Până în prezent Transgaz a primit certificatul de urbanism emis de către Consiliul Judeţean Timiş, dispune de un studiu de prefezabilitate întocmit de către Departamentul Proiectare Cercetare din cadrul SNTGN Transgaz SA, precum şi de studiul de fezabilitate întocmit de către Departamentul Proiectare Cercetare din cadrul SNTGN Transgaz SA. Proiectul Tehnic este în curs de elaborare.

Hotărârea de Guvern desemează proiectului ca fiind proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

La nivel internaţional, naţional şi local, au fost identificate potenţiale beneficii si avantaje generate de implementării Proiectului, precum: creşterea siguranţei alimentării cu gaze a zonei de Vest a României şi a Republicii Serbia, prin acces la noi surse de gaze; asigurarea unui nou culoar de transport a gazelor naturale, modernizat cu o capacitate tehnică superioară celei prezente, care determină stimularea competiţiei pe piaţa internă de gaze, diversificarea structurii ofertei, cu potenţiale efecte competitive a preţului gazelor naturale; întărirea rolului de ţară care poate să ofere siguranţă energetică în regiune; asigurarea posibilităţior fizice de curgere bidirecţională a gazelor pe conducta de interconectare Petrovaselo – Comloşu Mare şi asigurarea parametrilor tehnico-economici solicitaţi de Republica Serbia în punctul de interconectare Comloşu Mare; asigurarea unui necesar suplimentar de consum a gazelor naturale, ca urmare a dezvoltărilor socio – economice preconizate în următorii 30 ÷ 40 ani; dezvoltarea sistemului naţional de transport gaze naturale; investiţii semnificative în România; creşterea siguranţei în exploatare şi operare a Sistemului Naţional de Transport a Gazelor Naturale.

Programul de Dezvoltare / Investiţii al Transgaz prevede în următorii zece ani, în ansamblul său, lucrări aferente Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale (SNTGN), a căror valoare este estimată la 1,9 mld. euro. Finanţarea se va asigura de către Transgaz din surse proprii, cât şi surse atrase prin creditări de la instituţiile financiar-bancare, a căror ofertă se va analiza de la caz la caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO