Consumul intern de îngrăşăminte chimice este de circa 2,5-2,7 milioane de tone, spun oamenii din industrie ♦ În 2022 de exemplu, România a produs circa 52.000 de tone, adică 2% din ce a avut nevoie ♦ În acel an, valoarea importurilor de îngrăşăminte chimice a explodat pe fondul războiului din Ucraina şi a scumpirii gazului până la 2 mld. euro ♦ Banii au ajuns în Rusia sau Austria, dar şi la vecinii bulgari sau maghiari, importatori de gaz rusesc ♦ În acest context, revenirea Azomureş în piaţă printr-o eventuală preluare de către Romgaz este de dorit, cred specialiştii din sector.
Piaţa de îngrăşăminte chimice este în acest moment o piaţă dominată de importuri, cel puţin aşa arată datele publice disponibile. Consumul intern este cuprins între 2,5 şi 2,7 milioane de tone, cu un bun potenţial de creştere, dar producţia internă este aproape inexistentă după închiderea Azomureş, cel mai mare producător local de îngrăşăminte chimice, încă din anul 2021. Datele furnizate de INS arată că dacă în 2020 producţia internă era de 0,6 milioane de tone, în 2022 România nu a mai produs decât 52.000 de tone, infim faţă de nevoile de consum.
Această scădere a producţiei interne se explică prin impactul pe care războiul l-a avut asupra preţului gazului, gaz care mai departe este cea mai importantă categorie de cost, circa 70%, pentru producătorii de îngrăşăminte chimice.