Energie

O piaţă dominată de importuri. România a plătit anul trecut pe îngrăşăminte chimice importate 850 mil. euro. Unde s-au dus banii? Egipt, Rusia, Austria sau state dependente de gazul rusesc

Autor: Roxana Petrescu

18.03.2025, 17:40 5007

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

Consumul intern de îngrăşăminte chimice este de circa 2,5-2,7 milioane de tone, spun oamenii din industrie În 2022 de exemplu, România a produs circa 52.000 de tone, adică 2% din ce a avut nevoie  În acel an, valoarea importurilor de îngrăşăminte chimice a explodat pe fondul războiului din Ucraina şi a scumpirii gazului până la 2 mld. euro  Banii au ajuns în Rusia sau Austria, dar şi la vecinii bulgari sau maghiari, importatori de gaz rusesc  În acest context, revenirea Azomureş în piaţă printr-o eventuală preluare de către Romgaz este de dorit, cred specialiştii din sector.

Piaţa de îngrăşăminte chimice este în acest moment o piaţă do­­minată de importuri, cel puţin aşa arată datele publice dispo­nibile. Consumul intern este cuprins între 2,5 şi 2,7 milioane de tone, cu un bun potenţial de creştere, dar producţia internă este aproape inexistentă după în­chi­derea Azomureş, cel mai mare producă­tor local de îngrăşăminte chimice, încă din anul 2021. Datele furnizate de INS arată că dacă în 2020 producţia internă era de 0,6 mi­lioane de tone, în 2022 România nu a mai produs decât 52.000 de tone, infim faţă de nevoile de consum.

Această scădere a producţiei interne se explică prin impactul pe care războiul l-a avut asupra preţului gazului, gaz care mai departe este cea mai importantă categorie de cost, circa 70%, pentru producătorii de în­grăşăminte chimice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro