Energie

O restructurare permanentă: Peste 25.000 de oameni au părăsit în zece ani cinci lideri din energie

Autor: Roxana Petrescu

28.08.2018, 00:07 3101

♦ Petrom, Electrica şi Transgaz sunt companiile care au aplicat cele mai importante reduceri de personal în ultimul an.

Marcat de privatizări sau de listări la Bursă, sectorul energetic dovedeşte că este într-o restructurare per­ma­nentă, unul dintre principalii indicatori ai acestui fenomen fiind evoluţia numărului de angajaţi în companiile-lider din domeniu.

OMV Petrom, cea mai mare companie din sectorul energetic local, privatizată în 2004, a ajuns după primul semestru din 2018 la circa 13.421 de oameni, cu 911 mai puţini decât în perioada similară a anului trecut.

Cazul OMV Petrom este emblematic pentru procesele de restructurare prin care au trecut companiile româneşti pri­vatizate. De exemplu, la momentul vânzării, producă­to­rul de petrol şi gaze avea peste 50.000 de oameni, pentru ca în 2008 să ajungă la aproape 30.000 de oameni. Mai departe, în ultimii 10 ani, alţi 16.500 de oameni au plecat din OMV Petrom.

Scăderea numărului de angajaţi a venit la pachet cu o recon­figurare a businessului, OMV Petrom renunţând la linii întregi de afaceri, cum ar fi petrochimia, sau la active, cum este cazul rafinăriei Arpechim.

Totodată, compania a externalizat multe dintre activităţile sale, lucru care din nou s-a văzut în numărul de angajaţi.

Dincolo de Petrom, Electrica şi Hidroelectrica au derulat importante procese de restrctructate din 2008 încoace, sub presiunea concurenţei, respective a insolvenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO