Investiţiile ar fi de 28,3 mld. euro, dar câte se vor face?

O ţară de turbine: Intenţiile de proiecte eoliene au depăşit capacitatea tuturor termocentralelor, hidrocentralor şi reactoarelor din România

Secțiune susținută de Medlife Logo

22 mar 2012 Autor: Roxana Petrescu

Datele publicate ieri de Transelectrica arată că în acest moment proiecte eoliene cu o capacitate de peste 10.450 de MW au contractele de racordare la reţea, în timp ce 8.464,8 MW au avizele de racordare la reţea, ceea ce înseamnă că acum suma intenţiilor de investiţii în "mori de vânt" este mai mare decât toate unităţile de producere a energiei care funcţionează în România, fie că este voba de termocentrale, hidrocentrale sau de reactoarele nucleare de la Cernavodă. Potrivit strategiei energetice a României pentru 2011-2035, la finele anului 2009, puterea netă disponibilă în sistem era de 16.445 de MW, dar de fapt unităţile utilizate efectiv erau de circa 10.000 de MW.

Dacă toate aceste intenţii de proiecte eoliene s-ar concretiza, investiţiile ar ajunge la peste 28 de miliarde de euro.

Pe de altă parte însă, acum în România funcţionează numai circa 1.000 de MW în parcuri eoliene, iar Planul Naţional de Acţiune în domeniul Energiilor Regenerabile arată că de fapt la nivelul anului 2020 nu se estimează montarea a mai mult de 4.000 de MW în parcuri eoliene, ceea ce înseamnă o rată de realizare de doar 20% comparativ cu intenţiile existente acum. Practic, deşi multe proiecte au o parte dintre avizele necesare, finalizarea lor depinde de găsirea finanţării, lucru tot mai greu de făcut, în ciuda schemei de sprijin aprobată.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

 
Cuvinte cheie:
turbine
, termocentrale

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide