Energie

O ţară dependentă de „birurile“ pe carburanţi: accizele pe benzină şi motorină aduc cât impozitul pe profit plătit de firmele din România

O ţară dependentă de „birurile“ pe carburanţi:...

Autor: Roxana Petrescu

06.08.2014, 00:06 540
Circa 9% din veniturile fiscale de anul trecut au venit din accizele incluse în preţul benzinei şi al motorinei, bugetul României fiind unul dintre cele mai dependente la nivel european de această taxă.
 
Suma colectată, circa 2,4 mld. euro în 2013, este comparabilă cu cât ia statul impozitând cele 250.000 de companii profitabile din România. Dacă în ţări precum Norvegia, ţara cu cel mai scump litru de benzină din lume, taxele pe carbu­ranţi sunt folosite pentru servicii publice cum sunt educaţia gratuită la facultate sau infra­structura, în România banii din creşterea ac­cizelor de la 1 aprilie se vor duce în pensii, deşi erau promişi pentru autostrăzi.  
 
În Bulgaria de exemplu, 12% din veni­turile fiscale sunt aduse de taxele asupra car­buranţilor, în timp ce în Slovenia contribuţia car­buranţilor la veniturile fiscale este de 10%.
 
În economiile dezvoltate, în Danemarca, Franţa sau Germania, taxele colectate de stat din vânzările de carburanţi reprezintă doar 3% din veniturile fiscale, arată un raport întocmit de Fuels Europe, organizaţie din care fac parte 43 de companii petroliere europene care con­trolează aproape 100% din capacitatea de rafi­nare şi 75% din vânzările de carburanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO