Energie

O undă de speranţă pentru petrolişti: Preţul ţiţeiului creşte, după acordul OPEC, dar perspectivele pentru 2019 rămân întunecate

O undă de speranţă pentru petrolişti: Preţul...

Autor: Departamentul Economic

10.12.2018, 11:52 2225

În ciuda anunţului, perspectivele preţurilor pentru anul viitor rămân dezamăgitoare, pe fondul încetinirii creşterii economice mondiale.

Contractele futures pe Brent erau 62,03 dolari/baril la 07:48 GMT, în creştere cu 36 de cenţi, sau 0,6%, de la ultima închidere.

Traderii spun că majorarea preţului a fost şi consecinţa închiderii câmpului petrolier El Sharara din Libia, cu o producţie de 315.000 de barili pe zi.

Contractele de petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 10 cenţi, la 52,51 dolari pe baril, pe fondul creşterii producţiei americane, în condiţiile în care industria petrolieră americană, în plină expansiune, nu participă la reducerile anunţate.

Banca americană Morgan Stanley a declarat că reducerea anunţată de OPEC a fost suficientă pentru a echilibra piaţa în prima jumătate a anului viitor şi pentru a preveni acumularea de stocuri. Instituţia financiară se aşteaptă ca "Brent să ajungă la 67,5 dolari pe baril până în trimestrul II din 2019, de la 77,5 dolari".

Bank of America spune că reducerea "ar trebui să conducă la o piaţă relativ echilibrată a petrolului şi va împinge probabil preţurile Brent şi WTI la valorile medii estimate, de 70 de dolari pe baril şi 59 de dolari pe baril în 2019."

Nu toţi analiştii sunt atât de încrezători. Edward Bell de la banca NBD din Emiratele Arabe a spus "amploarea reducerilor ... nu este suficientă pentru a împinge piaţa în deficit" şi că se aşteaptă la "un excedent pe piaţă de 1,2 milioane bpd în primul trimestru, cu noile niveluri de producţie".

Preţurile petrolului au scăzut drastic începând cu luna octombrie, pe fondul încetinirii creşterii economice, în timp ce Brent a pierdut aproape 30% din valoare.

În ciuda aşteptărilor unei încetiniri, cererea rămâne sănătoasă. China, cel mai mare importator de petrol din lume, a anunţat în weekend că importurile brute din noiembrie au crescut cu 8,5% faţă de anul trecut, până la 10,43 milioane bpd, marcând pentru prima dată un import de peste 10 milioane bpd.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO