♦ Măsurile temporare de calmare a preţurilor din piaţa energiei, cum sunt plafonările pentru energie şi gaze, trebuie să rămână temporare ♦ Altfel, confortul unei facturi mici rămâne o iluzie, iar efectele pe orizontală se vor vedea într-un ritm lent de dezvoltare a sectorului energetic, a explicat Oana Ijdelea, managing partener, Ijdelea & Asociaţii, în intervenţia sa de la ZF Power Summit 2025.
„Obiectivul de a ţine facura jos nu este bun“, a spus Oana Ijdelea, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi specializaţi pe domeniul energetic. Casa de avocatură pe care o conduce este cea care i-a asistat din punct de vedere juridic pe cei de la Black Sea Oil & Gas (BSOG) în dezvoltarea proiectului de gaze offshore Midia Gas Development, prima investiţie de acest gen din România, din ultimii 30 de ani. În acest moment, BSOG produce 1 mld. metri cubi de gaze din Marea Neagră, fiind al treilea cel mai mare producător de gaze din România, după Romgaz şi OMV Petrom, cu o pondere de 10% în producţia naţională de gaze.
„În ceea ce priveşte continuarea pieţei reglementate - măsurile temporare introduse pentru situaţii de criză trebuie să rămână temporare şi nu prelungite succesiv. Costul total trebuie să fie cât mai mic, însă corect în raport cu producătorii, furnizorii şi distribuitorii, iar pentru consumatorul vulnerabil, care trebuie foarte bine identificat şi definit, să fie uşor de administrat. Spun acest lucru pentru că măsurile pe care le luăm pentru a ţine factura jos se vor reflecta printr-un efect orizontal în întreaga economie şi într-un final ajung să fie suportate tot de către consumatorul vulnerabil“, a mai precizat Ijdelea, făcând referire la decizia guvernului de a prelungi timp de 3 luni plafonarea preţurilor la energie şi de a menţine plafonările pentru un an pentru gazele naturale.