Energie

Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea şi Asociaţii: România ar trebui să îşi joace cărţile cât mai bine: să ofere spaţiului Uniunii Europene o alternativă a resursei de gaz care să asigure tranziţia energetică

Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea şi Asociaţii:...

Autor: Eduard Ivanovici

22.02.2022, 14:51 313

În contextul în care furnizarea de gaze naturale din Rusia spre Uniunea Europeană se află sub semnul incertitudinii, România ar trebui să îşi gândească cu atenţie strategia, consideră Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea şi Asociaţii, casa de avocatură care s-a ocupat din punct de vedere legal de primul proiect de gaz offshore din România ultimilor 30 de ani

„România ar trebui să îşi joace cărţile cât mai bine în condiţiile actuale: să ofere spaţiului Uniunii Europene o alternativă a resursei de gaz care să asigure tranziţia energetică, implementarea acestor politici extrem de ambiţioase despre care toată lumea vorbeşte extrem de mult, atât pachetul Fit for 55, cât şi green deal-ul cu targetul din 2050”, a spus Oana Ijdelea în cadrul ZF Power Summit 2022.

 

Alte afirmaţii din timpul evenimentului:

 
  • În continuare este necesară modificarea substanţială a părţii fiscale din legea offshore, lucru semnalat de CEO-ul OMV Petrol. După aproape patru ani de la aprobarea legii offshore şi în ciuda tuturor promisiunilor care au fost făcute de înalţi reprezentanţi ai statului cu privire la necesitatea şi inclusiv la iminenţa modificărilor acestor prevederi, până în momentul de faţă, industria nu a văzut paşi concreţi.
 
  • În actualul context geopolitic, furnizarea de gaze din Rusia către UE este pusă sub semnul întrebării, ţinând cont de situaţia tensionată din Ucraina şi Rusia, ca furnizor de gaze, care s-a reorientat cu mulţi ani în urmă către alte pieţe, în special cea asiatică. 
 
  • China este cel mai mare consumator de gaze naturale din lume şi a ajuns să fie poate principalul partener comercial pe termen lung în ceea ce priveşte resursele energetice ale Federaţiei Ruse. 
 
  • Dacă facem un pas înapoi şi ne uităm la contextul comercial la nivel internaţional, vedem că tensiunile dintre marile puteri şi principalii actori economici, în special în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, au început să se deterioreze în urmă cu aproape 20 de ani, deşi dezbaterile iniţiale şi neînţelegerile au pornit de la subvenţiile pe care le-au acordat anumite state cheie propriilor lor industrii agricole, cât şi neînţelegeri bazate pe conflicte şi chestiuni legate de drept intelectual.
 
  • Până la urmă, Organizaţia Mondială a Comerţului şi acordul în baza principiilor după care funcţionează Organizaţia s-au dovedit a fi mult prea puţin eficiente. Atunci, principalii actori care influenţează soarta economică mondială din perspectiva consumului şi furnizorii de gaze naturale s-au reorientat către tratate regionale, bilaterale. Vedem de asemenea cum soarta Nord Stream 2 este pusă sub semnul întrebării.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO