Energie

OMV Petrom, cel mai puternic jucător din petrol şi gaze, iese la rampă: Suntem profund îngrijoraţi. Ordonanţa pune în pericol proiecte importante de investiţii. Importurile ar putea ajunge la 50%

OMV Petrom, cel mai puternic jucător din petrol şi...

Autor: Roxana Petrescu

19.12.2018, 21:06 1555

OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, lansează o estimare sumbră privind evoluţia producţiei de gaze naturale în cazul în care prevederile ordonanţei de urgenţă publicată ieri de Guvern se vor aplica. Cea mai importantă lovitură pentru producătorii de gaze este plafonarea preţului pentru trei ani la nivelul de 68 de lei pe MWh.

"Preţul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiţii din domeniu. În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de aşteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe. Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiţii, importurile ar putea creşte până la  40%-50% din consum în 2030 (faţă de approx. 10% în prezent), din cauza scăderii producţiei naţionale", avertizează compania care asigură jumătate din producţia internă de gaze a României.

Reprezentanţii OMV Petrom mai precizează că astfel de măsuri pot avea un impact major şi asupra pieţei de forţă de muncă.


"Suntem profund îngrijoraţi cu privire la măsurile care sunt impuse fără studii de impact şi fără nicio consultare prealabilă. Astfel de măsuri au efect negativ asupra atractivităţii României pentru investitori, descurajează proiectele de investiţii şi afectează în mod negativ economia şi forţa de muncă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO