Energie

OMV Petrom şi Repsol vor explora în România perimetre la mare adâncime. Investiţii de 50 mil. euro

OMV Petrom şi Repsol vor explora în România perimetre la mare adâncime. Investiţii de 50 mil. euro (Imagine: AFP - MEdiafaxFoto)

Autor: Emil Popescu

22.02.2013, 09:17 957

OMV Petrom (SNP) va explora împreună cu grupul spaniol Repsol patru perimetre onshore situate în sudul Carpaţilor Meridionali şi al Carpaţilor de Curbură, în baza unui contract încheiat vineri, parteneriatul vizând investiţii estimate la 50 milioane euro în următorii doi ani.

"OMV Petrom (...) semnează azi cu Repsol un contract de farm-out (de transfer al drepturilor derivate din acordurile de concesiune petrolieră, n.r.) prin care Repsol achiziţionează o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 - 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare Băicoi V, Târgovişte VI, Piteşti XII şi Târgu Jiu XIII, localizate în sudul Carpaţilor de Curbură şi respectiv al Carpaţilor Meridionali", se arată într-un comunicat al companiei din grupul austriac OMV.

"Acest parteneriat cu Repsol, o companie petrolieră lider cu experienţă în explorarea ariilor de mare adâncime cu structuri complexe, este un pas important pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi al celor patru perimetre. Totodată, parteneriatele cu companii petroliere de talie mondială contribuie la dinamizarea sectorului românesc de petrol şi gaze, cu beneficii economice semnificative pentru România", a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de explorare şi producţie.

La rândul lui, Luis Cabra, Executive Vice President pentru Explorare şi Producţie la Repsol, a declarat că parteneriatul cu OMV Petrom se înscrie în strategia companiei de extindere a activităţilor de explorare în Europa şi că România are îna cest domeniu "un potenţial deosebit".

Activităţile OMV Petrom în regiunea respectivă vizează atât explorarea cât şi producţia.

"După privatizare, OMV Petrom a derulat un program intens de seismică 3D în zonă, în urma căruia a fost raportată descoperirea de gaze de la Totea (partea de sud-vest a României). OMV Petrom şi Repsol vor evalua împreună datele obţinute în cadrul programului de seismică deja derulat pentru a determina oportunităţile de foraj de explorare. Se estimează că, în următorii doi ani, parteneriatul OMV Petrom-Repsol va investi aproximativ 50 de milioane de euro pentru forajul de explorare", se mai arată în comunicat.

Parteneriatul cu Repsol este cel de-al treilea încheiat de OMV Petrom, după acordurile semnate cu ExxonMobil, în 2008, şi cu Hunt Oil, în 2010.

Grupul OMV are parteneriate de explorare şi/sau producţie încheiate cu grupul Repsol în Libia şi Bulgaria.

Repsol este o companie integrată de ţiţei şi gaze, prezentă în peste 30 de ţări, cu peste 23.000 de angajaţi. Compania este specializată în explorarea offshore la mare adâncime, generând unele dintre cele mai mari decoperiri recente la nivel mondial.

Producătorul de ţiţei, gaze naturale şi electricitate Petrom este deţinut în proporţie de 51% de grupul austriac OMV, restul titlurilor fiind controlate de Ministerul Economiei (20,6%), Fondul Proprietatea şi alţi acţionari. Titlurile companiei sunt listate la BVB.

Anul trecut, Petrom a înregistrat un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO