Energie

Ondrej Safar, CEO CEZ România: Piaţa românească este foarte bună, CEZ a fost prezent pe piaţă timp de 15 ani, CEZ a luat decizia de a schimba strategia, dar oportunităţile rămân valabile

ZF POWER SUMMIT '21

Ondrej Safar, CEO CEZ România: Piaţa românească este...

Autor: Miruna Diaconu

24.02.2021, 13:55 184

Ondrej Safar, CEO CEZ România, spune că piaţa de energie din România este destul de atractivă, cu toate acestea CEZ a luat decizia să vândă operaţiunile din România către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), un fond care administrează active de 129 mld. dolari la nivel global, din care cea mai mare parte sunt investite în proiecte de infrastructură.

„Mă bucur că există investitori precum MIRA, ei au investit în Cehia, Finlanda şi în SUA ăn reţele de distribuţie, au experienţa şi îşi doresc să intre în România, e foarte bine să apară un nou investitori în această perioadă. Piaţa românească este foarte bună, CEZ a fost prezent pe piaţă timp de 15 ani, CEZ  a luat decizia de a schimba strategia, dar oportunităţile rămân valabile şi cei 2.000 de angajaţi vor continua să lucreze în continuare alături de noul investitori”, spune Ondrej Safar, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit.

Alte declaraţii:

♦ Succesul CEZ a fost creat de cei 2.000 de angajaţi, dintre care 99,9% dunt angajaţi locali, vor continua poate cu alţi acţionari, alt nume, dar va continua în acelaşi fel pentru că avem oameni profesionişti.

 ♦ Cum văd eu tranziţia energetică, tot ce văd începe de la consumator, am avut liberalizarea pieţei, au existat multe discuţii despre cum ar trebui să fie ofertele, acesta este primul pas, când clientul poate alege, iar el va alege cea mai bună ofertă pentru a economisi energia, nu este suficient să aleagă doar cea mai ieftină ofertp, ci trebuie schimbat modul în care consumăm.

♦ Vorbim de eficienţa proiectelor şi vom vedea că mulţi clienţi vor începe să îşi genereze propria energie, este vorba de o decizie economică a clientului, va fi mai economic pentru ei să ia această decizie, este ceva ce în primă fază va fi important să folosim finanţare externă. Este important să atragem fonduri să reuşim această tranziţie până în 2030.

♦ Un alt rol important pentru că avem şi distribuţia de energie, va schimba fluxul de energie, va fi importantă această balanţă energetică să înţelegem ce se întâmplă în reţea.

♦ Piaţa energetică este conectată pe tot teritoriul Europei şi este în beneficiul consumatorului ca să existe interconexiune între ţări, consumatorul poate beneficia de o energie mai ieftină produsă într-o altă ţară, fiecare ţară şi competitiv devine mai competitiv, este valabil peste tot în Europa.

♦ Trebuie să investim în reţeaua de electricitate pentru a face faţă, să nu fim elementul care blochează tranziţia atunci când tehnologia şi fondurile europene vor fi gata şi noi trebuie să fim pregătiţi pe partea de investiţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO