Energie

OPEC+ creşte în următoarele două luni producţia de petrol, în condiţiile în care războiul agită pieţele energetice mondiale

OPEC+ creşte în următoarele două luni producţia de...

Autor: Mediafax

02.06.2022, 18:10 212

OPEC şi aliaţii săi au convenit joi să majoreze producţia de petrol în lunile iulie şi august cu o cantitate mai mare decât estimările, în condiţiile în care invazia Rusiei în Ucraina afectează pieţele globale de energie, anunţă CNBC.

OPEC+ va creşte producţia cu 648.000 de barili pe zi atât în iulie, cât şi în august, devansând astfel sfârşitul reducerilor istorice de producţie pe care le-a implementat în timpul pandemiei.

Grupul a readus pe piaţă cele aproape 10 milioane de barili pe zi pe care a convenit să le retragă în aprilie 2020. În ultimele luni, producţia a crescut între 400.000 şi 432.000 de barili pe zi în fiecare lună.

Preţul petrolului a recuperat pierderile timpurii şi s-a tranzacţionat în creştere la ora 9:45 pe Wall Street. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate, referinţa petrolieră americană, au adăugat 0,75% şi s-au tranzacţionat la 116,13 dolari pe baril. Ţiţeiul internaţional de referinţă Brent a crescut cu 0,5%, la 116,90 dolari pe baril.

Decizia vine în contextul în care lumea se confruntă cu creşterea preţurilor la energie. Guvernele, inclusiv administraţia Biden, au cerut producătorilor să crească producţia în încercarea de a atenua cursa petrolului.

Barilii suplimentari programaţi să ajungă pe piaţă nu vor compensa pierderea potenţială a peste un milion de barili pe zi din Rusia, în condiţiile în care naţiunile din întreaga lume îşi intensifică sancţiunile în urma invaziei din Ucraina.

Luni, liderii UE au convenit să interzică 90% din ţiţeiul rusesc până la sfârşitul anului, ca parte a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al blocului împotriva Rusiei.

În martie, ţiţeiul a atins cel mai ridicat nivel din 2008 încoace şi a rămas ferm peste 100 de dolari. Această creştere rapidă contribuie în mare măsură la inflaţia ridicată care se înregistrează în toate economiile. Joi, media naţională pentru un galon de benzină obişnuită în SUA a atins un alt nivel record de 4,71 dolari.

Următoarea reuniune a OPEC şi a aliaţilor săi va avea loc pe 30 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO