Energie

Opinie: GNL-ul american va acoperi nevoia urgentă de gaze a Europei

Opinie: GNL-ul american va acoperi nevoia urgentă de...

Autor: Catalina Apostoiu

24.10.2018, 00:04 449

Într-o opinie publicată în Financial Times, Mark Mills, senior fellow la Manhattan Institute şi autor al lucrării „Natural Gas: The Real Fuel of the Fu­ture“, argumentează că Europa şi-ar putea „cumpăra“ diversitatea surselor de gaze la costuri mici achiziţionând gaze naturale lichefiate din SUA.

În mod esenţial, Europa nu ar avea o problemă legată de terminale pentru că operarea celor existente deja la capa­ci­tate maximă ar putea aduce triplul volu­mului adus de gazoductul Nord Stream „dacă acesta va fi finalizat vreodată“, scrie Mills.

Suntem de-abia la începutul proce­sului de comoditizare a GNL-ului. În urmă­torul deceniu, comerţul mondial cu GNL va înregistra o creştere peste cea consemnată în ultima jumătate de secol, potrivit editorialistului.

În condiţiile în care Statele Unite sunt acum cel mai mare şi în cea mai ra­pidă expansiune producător de gaze na­turale, pieţele interne ale acestora nu pot absorbi producţia existentă sau viitoa­re. Supracapacitatea nu a venit din efor­turile unei mâini de oligarhi de a cu­ceri pieţele, ci din angajarea a mii de an­tre­prenori în capitalism, arată Mark Mills.

Până acum, Rusia şi Orientul Mijlociu au reprezentat opţiunile de bază ale Europei pentru importurile de gaze, însă niciuna dintre acestea nu are capacitatea de a crea o piaţă bazată pe preţuri.

Marea întrebare este dacă SUA îşi vor extinde capacitatea actuală de export de trei ori cum se plănuieşte în prezent, sau cu de până la şase ori, după cum este posibil. Dacă se va extinde de şase ori, SUA vor deveni cel mai mare exportator de GNL din lume.

Această nouă realitate va fi spre beneficiul Europei, cu nevoia sa urgentă de noi cantităţi masive de gaze naturale.

Producţia din Marea Nordului este în scădere şi creează un gol de ofertă peste cel pe care-l poate umple Nord Stream. În acelaşi timp, politicile UE de electrificare a transportului şi de promovare a energiei eoliene şi solare cresc nevoia de centrale pe gaze pentru acoperirea continuă a cererii.

Astfel, când preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker declara recent că Europa este receptivă la a achiziţiona gaze naturale lichefiate la preţuri „competitive“, acesta se referea la o realitate inerentă tuturor relaţiilor cumpărător-vânzător.

Dar mărfurile sunt rar tranzac­ţionate pur pe baza preţului. După cum arăta economistul Harvard Michael Porter, vânzătorii de mărfuri pot oferi „ceva unic, valoros pentru cumpărători, dincolo de un preţ scăzut“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO