Energie

Opinie: Revenirea petrolului ar putea fi o chestiune de decenii, nu de ani

Opinie: Revenirea petrolului ar putea fi o chestiune de...

Autor: Catalina Apostoiu

05.05.2020, 00:05 3781

Nimeni nu ştie cum va arăta noul normal pentru cererea de petrol odată criza coronavirusului lăsată în urmă. Cu sigu­ranţă aceasta va fi mai redusă decât în 2019 şi ar putea ră­mâne aşa timp de mulţi ani. Aceasta va genera supra­capacitate şi apăsa asupra preţurilor, scrie Julian Lee, strateg în sectorul petrolier pentru Bloomberg.

Deşi apar semne că am trecut probabil de maximul scăderii cererii petroliere, acestea sunt foarte timide. Nimeni nu anticipează o revenire rapidă la nivelul de dinaintea pan­demiei, iar unii sugerează că cererea nu se va repara niciodată, scrie Lee.

Mulţi dintre noi vor reveni cât mai rapid la modul de viaţă de dinaintea crizei, însă alţii vor alege bucuroşi să muncească de acasă cât mai des. Schimbările ar putea creşte consumul de electricitate, dar nu vor ajuta prea mult industria petrolieră, în opinia strategului Bloomberg.

Am putea lăsa în urmă colectiv ultima criză, aşa cum am făcut în cazul crizei financiare din 2009, însă pandemia actuală este extrem de diferită de criza financiară, obligându-ne să adoptăm noi moduri de a trăi şi a munci.

Industria poate supravieţui unei scăderi de 5% a cererii de termen lung, dar acesteia îi va fi mult mai dificil să prospere. O astfel de pierdere va genera supracapacitate struc­turală.

Chiar şi înainte de pandemie, creşterea cererii de petrol era concentrată din ce în ce mai mult pe sectorul materialelor plastice, înnegurând deja perspectivele companiilor de rafinare din Europa şi America de Nord, care se confruntau de asemenea cu o competiţie sporită din partea noilor unităţi din Orientul Mijlociu şi Asia.

O scădere prelungită a cererii nu va face decât să sporească şi mai mult această competiţie, scrie Julian Lee.

Segmentul upstream ar putea avea mai puţine probleme.

Producătorii OPEC îşi reduc acum producţia cu peste 20%, iar ţările non-OPEC asistă la scăderi de producţie similar. Adevărat, este posibil ca unele dintre sondele închise să nu mai fie redeschise, însă majoritatea vor aştepta ca proprietarii să vadă o oportunitate de relansare. Această perspectivă de capacitate neutilizată va limita preţurile petrolului, cum s-a întâmplat în anii í90.

De fiecare dată când preţurile petrolului cresc, producătorii se vor grăbi să-şi valorifice capacitatea neutilizată, subminând revenirea.

După scăderea preţurilor petrolului de la mijlocul anilor í80, a fost nevoie de două decenii pentru ca preţurile să revină la nivelurile anterioare. De această dată, timpul de aşteptare ar putea fi chiar mai îndelungat, în opinia lui Julian Lee.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO