Energie

Orban îi cere lui Trump să intervină pentru grăbirea lansării producţiei de gaze naturale din Marea Neagră. Vizată este România. Contractul Ungariei cu ruşii expiră în 2021

Orban îi cere lui Trump să intervină pentru grăbirea...

Autor: Catalina Apostoiu

20.05.2019, 22:00 12544

Premierul ungar Viktor Orban a declarat într-un interviu acordat postului naţional de radio că l-a îndemnat pe preşedintele american Donald Trump să încerce să stabilească o relaţie de cooperare cu România în scopul lansării producţiei de gaze la Marea Neagră „cât mai curând posibil“ în cadrul întâlnirii recente de la Casa Albă, relatează Budapest Business Journal.

Compania americană ExxonMobil analizează o posibilă investiţie într-un masiv proiect offshore la Marea Neagră care ar putea reprezenta o sursă de gaze pentru Ungaria, care intenţionează să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti.

„Pentru Ungaria, singura sursă alternativă la gazele ruseşti se află în România, astfel că diversificarea comerţului ungar cu gaze poate fi plauzibilă numai dacă cooperarea româno-americană devine realitate cât mai curând posibil“, a declarat Orban. „Am remarcat că aceasta este în interesul Ungariei şi l-am îndemnat pe preşedinte să facă acest lucru cât mai curând posibil“, a adăugat acesta.

Ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto declarase anterior că Ungaria va semna un nou acord pe termen lung cu Rusia privind furnizarea de gaze către sfârşitul acestui an dacă gigantul american ExxonMobil nu va lua o decizie cu privire la investiţia în proiectul de la Marea Neagră. „Dacă americanii nu vor lua o decizie până în septembrie, voi fi nevoit să închei un nou acord pe termen lung cu ruşii“, a declarat Szijjarto. Contractul Ungariei cu ruşii expiră în 2021.

Julie King, purtător de cuvânt al ExxonMobil, a declarat pentru Reuters că o decizie de a investi în proiectul Neptun Deep din România ar necesita „condiţii competitive şi fiscale stabile, o piaţă românească a gazelor liberalizată care să facă posibil comerţul liber şi o interconectivitate suficientă cu pieţele vecine libere şi lichide pe durata acordului“.

Guvernul ungar a făcut din diversificarea surselor de gaze ale ţării o prioritate, însă Szijjarto a declarat că atingerea acestui obiectiv depinde de decizii ca cea a ExxonMobil şi diviziei locale a companiei austriece OMV de a investi în România, cât şi de realizarea proiectului construirii unui terminal de GNL pe coasta adriatică.

„Capacitatea noastră de a ne diversifica resursele de gaze depinde de patru dintre aliaţii noştri: Croaţia, România, SUA şi Austria“, a declarat ministrul ungar pentru Reuters. „Este o situaţie stranie în care suntem încurajaţi de prietenii şi aliaţii noştri să ne diversificăm, dar totul depinde practic de ei“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO